Foto van de maand april 2018: 5 handige tips

René Alblas

26 March 2018 .

Het eendenven met nevel in de vroege ochtend, Hatertse vennen

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand april 2018?

Het thema voor de Foto van de Maand april wedstrijd is “Nederland waterland”. Je kunt inzenden tot en met 22 april. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

• Een golvende zee of een kabbelend beekje kun je mooi vaag (melkachtig) vastleggen door een sluitertijd van minstens 5 seconden aan te houden. Vergeet niet een statief te gebruiken.

•   Een mooie rivieropname maken is niet makkelijk, het wordt al snel een grijs vlak, en aan de overkant kunnen storende elementen staan. Ga op zoek naar mooie, natuurlijke uiterwaarden of een bocht in de rivier. Profiteer ook van een ochtendnevel of een mooie ondergaande zon.

• Vennen kunnen zeer fotogeniek zijn. Vooral in de vroege ochtend als er nog wat nevel hangt. Een paar watervogels maken het plaatje compleet. Probeer bij vennenfotografie eens aan de eenderde/tweederde regel te denken: neem tweederde van de hoogte voor de ven (en begroeiing) en eenderde voor de lucht.

• Dauwdruppels zijn een zegen voor iedere fotograaf. Zeker als je macrofoto’s maakt, zorgen dauwdruppels ervoor dat jouw opname van een simpele grasspriet er al bijzonder uitziet. Dauw treedt meestal op rond zonsopgang op plekken waar het nog niet zolang geleden geregend heeft.

• Een speciaal effect is het “natte voorruiten effect”. Als er regendruppels op de voorruit van je auto liggen, kun je van binnenuit mooie abstracte (vlekkerige) beelden maken. Zoek naar een een mooie omgeving, bijvoorbeeld een bloemrijke weide of struik. Je kunt dit effect ook namaken met een glasplaat en een plantenspuit.

Meedoen? Dat kan hier.

Hatertse vennen, foto: Theo Bosboom

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws