Foto van de maand december: 5 handige tips

René Alblas

4 December 2017 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand december?

Het thema voor de Foto van de Maand december wedstrijd is “Groot en klein”. Je kunt inzenden tot en met 18 december. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

• Jonge dieren met hun ouders, een reiger op de rug van een koe, een jonge paddenstoel naast een volwassen exemplaar. In de natuur komen groot en klein vaak samen.

• Als fotograaf kun je de natuur ook een beetje naar je hand zetten. Je kunt bijvoorbeeld twee even grote vogels of twee bloemen met gelijke grootte zo fotograferen dat de één veel groter lijkt dan de ander. Wanneer je één dier/bloem in de voorgrond plaatst en de ander in de achtergrond kunnen leuke, vervreemdende effecten ontstaan. Een groothoek lens komt hier mooi bij van pas, omdat je daarmee meer achtergrond in beeld krijgt.

• Probeer de essentie weer te geven. Als er een 10 centimeter hoog boompje naast een oude boom staat, hoef je niet die hele boom in beeld te brengen. Een stukje van de dikke stam zegt genoeg.

• Je kunt het thema ook anders interpreteren. Een nietig vogeltje in een overweldigende natuur is ook een mooi voorbeeld van “groot en klein”.

• Interactie van je onderwerp maakt de foto nog sterker; een foto van een veulen en een volwassen paard wordt nog sterker als de dieren met elkaar communiceren.

Meedoen kan hier.

 

foto van de maand december

Groenlingen, foto: Piet Broekhof

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws