Fotohutten in de lage landen: genieten van gewone vogels

Adinda van Kuijk

1 december 2022 .

De beroemde Belgische natuurfotograaf Glenn Vermeersch exploiteert tien fotohutten in de omgeving van Kalmthout, net over de grens, en nog eens zes hutten in Frankrijk. Ik bezoek zijn klassieke ‘boshut’, hut nummer 2, gelegen in een uitgestrekt bos met vooral naaldbomen en, zoals het hoort bij een klassieke boshut, met een grote vijver ervoor. In de nieuwste extra dikke editie van Roots vind je het hele artikel, hier alvast een voorproefje over de gewone vogels.

Tekst en foto’s Henkjan Kievit

De lucht is bewolkt en grauw terwijl ik naar Vlaanderen rij. Het is winter en de zon komt pas rond 08.45 op, waardoor ik niet zo vroeg mijn bed uit hoefde om toch tegen zonsopkomst in de hut te zitten. Maar eenmaal op mijn bestemming gearriveerd, merk ik weinig van een zonsopkomst; het is donker in het dichte bos en om een sluitertijd van minimaal 1/60 seconde te halen moet ik de lichtsterkte van mijn camera helemaal opschroeven naar ISO 3.200. Ik moet in mijzelf grinniken als ik terugdenk aan de tijd dat we nog met diafilm werkten – toen was ISO 400 al een zeer lichtsterke film, en dat met slechts 36 foto’s per rolletje – ik kom vandaag waarschijnlijk met duizenden beelden thuis.

Foto: badende zwarte mees | Henkjan Kievit

Drukte van belang

De hut is relatief laag en je hebt echt het gevoel dat je onder de grond kruipt als je naar binnen gaat. Binnenin biedt het brede panoramaraam echter volop zicht op de grote vijver voor de hut en het omringende bos. In het begin is het rustig voor de hut. Op wat roodborstjes, mezen en een winterkoninkje na zijn er nog weinig vogels. Dat gaat de rest van de dag op en neer; soms strijkt er een mezengroepje neer, met koolmees, pimpelmees en zwarte mees, een paar vinken en is het een drukte van belang, dan is het weer rustig of zit er alleen een grote bonte specht op de setting. De hele dag kenmerkt zich eigenlijk door ‘normale’ bosvogels. Naast de al genoemde mezen komen er merels, gaaien, spechten en boomklevers langs, maar vandaag geen bijzondere soorten of roofvogels. Eigenlijk bevalt me dat best. Het laat maar weer eens zien dat ‘gewone’ vogels ook prachtig zijn en dat je je daar prima een dag mee kunt vermaken.

Foto: winterkoning | Henkjan Kievit

 

Rustige achtergrond 

In een boshut is het vaak lastig om een rustige achtergrond voor je beelden te vinden. Er hangt immers al snel een tak in beeld, er bevinden zich storende lichte bladeren op de verkeerde plek of er staat net een boom die de kop van je onderwerp doorklieft…

Foto: Gaai | Henkjan Kievit

Het helpt dan ook om aan het begin van je fotosessie goed te bestuderen hoe je achtergronden eruitzien. Dan kun je daar waar het storend is een tak weghalen of juist een boomstam neerleggen op een plek waar je een mooie achtergrond kunt creëren. Die achtergrond bepaalt vaak de kwaliteit van je foto, het onderwerp komt er meestal toch wel scherp en goed belicht op te staan.

Nieuwsgierig geworden naar het hele artikel? Je lees het in onze nieuwste editie. Veel leesplezier!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws