Mooie kans: 3 beurzen voor fotoprojecten over natuur

Daniël Mulder

22 December 2020 .

fotoproject

Heb je een interessant idee voor een foto- of multimediaproject over natuur of de relatie tussen mens en natuur? Dan biedt de nieuwe stichting Oog op de natuur je een mooie kans. Voor 2021 stellen ze drie beurzen beschikbaar om je eigen fotoproject te realiseren.

Het maken van foto- of multimediaprojecten met impact en kwaliteit vergt een flinke investeringen in tijd en geld. Voor veel fotografen is dat bijna niet op te brengen, mede omdat de budgetten van tijdschrift- en krantenredacties en andere instellingen die belang hebben bij goede fotoreportages, fors zijn geslonken. Stichting Oog op de natuur wil via het toekennen van drie fotobeurzen, belangrijke en bijzondere fotoprojecten over de natuur toch een kans geven.

fotoproject

“Jaarlijks verstrekken we drie beurzen met een maximale waarde van 17.000 euro per beurs”, vertelt Theo Bosboom, fotograaf en coördinator van de stichting. “We zoeken vooral projecten met enige urgentie. Daarmee bedoel ik dat het fotoproject iets losmaakt bij het publiek. Dat hoeft heus niet altijd een groot verhaal te zijn over bijvoorbeeld klimaatverandering, een fotoproject over een roodborst kan ook verrassend zijn.”

Deadline is 31 maart

De inschrijving voor de eerste drie beurzen loopt t/m 31 maart 2021. Bosboom: “Het is de bedoeling dat een project binnen een jaar na toekenning van de beurs wordt gerealiseerd.” Om de resultaten aan de buitenwereld te presenteren, is het de bedoeling dat de fotografen iets met hun project doen. “Denk aan een tentoonstelling, een publicatie in een krant of tijdschrift of bijvoorbeeld iets educatiefs op scholen”, legt Bosboom uit.

fotoproject

De aanvragen worden beoordeeld door een selectiecommissie. Deze bestaat uit: Aart Aarsbergen, Diana Bokje, Theo Bosboom, Bart Siebelink en Jeroen Toirkens. “Ook lopende projecten, die nog een duwtje in de rug kunnen gebruiken, mogen zich aanmelden”, aldus Bosboom.

Kijk voor meer informatie en voor het aanvragen van een beurs op de website van de stichting: oogopdenatuur.nl.

Meer over natuurfotografie

  • IJsstructuren fotograferen is een thema in het boek Macrofotografie, de kunst van close-ups dat topfotograaf Edwin Giesbers samen met Roots maakte. Hier vind je een fragment uit dit schitterende en leerzame boek. Wat is het mooiste licht om ijs te fotograferen?
  • Natuurfotografen vertellen op deze pagina de verhalen achter hun prachtige beelden.

Foto’s: Theo Bosboom


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws