Knaloranje François-langoertje geboren in Blijdorp

Marloes Blom

17 December 2019 .

François-langoertje

Diergaarde Blijdorp

De familie zwartgekleurde François-langoeren is deze maand uitgebreid met een oranje miniversie. Goed nieuws voor deze ernstig bedreigde apensoort uit China. Waarom die knalkleur, terwijl de volwassen dieren zwart zijn? Heel praktisch: bij gevaar kunnen familieleden hun jongen snel spotten.

Familie van vijf

De moeder van het jong is Nanpi. Zij was de eerste François-langoer (Trachypithecus auratus) die in een Europese dierentuin (Diergaarde Blijdorp) werd geboren, in 1997. Een heuse Europese primeur. Nanpi heeft al meerdere jongen grootgebracht. Langoeren zijn sociale dieren.  Ook de twee (volwassen) dochters mogen af en toe eventjes moedertje spelen. Zo leren ze spelenderwijs om te gaan met een jong.

Ernstig bedreigd

Diergaarde Blijdorp is de enige dierentuin waar deze bijzondere apensoort te zien is. Het aantal dieren in het wild slinkt snel. Enorm belangrijk dus dat de soort in dierentuinen in stand wordt gehouden. Vandaar het Europese fokprogramma, gecoördineerd door Belfast Zoo. Dat fokprogramma is gelukkig succesvol: de populatie in Europa groeit gestaag.

François-langoertje

Diergaarde Blijdorp

Op kraambezoek?

De kleine familie is te bewonderen naast de Chinese sfeertuin in Diergaarde Blijdorp. Die is nu extra sfeervol verlicht vanwege de komende kerstvakantie. Tot en met 5 januari 2020 is Blijdorp gehuld in winterse sferen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws