Gaaien komen samen bij dode soortgenoot

redactie

19 September 2012 .

Ook vogels houden een begrafenis voor een overleden soortgenoot. Dat lijkt in ieder geval zo bij de Californische gaai, familie van de bekende gaai. Wanneer het lijk van een Californische gaai door een andere vogel wordt ontdekt, zet hij het op een roepen. Soortgenoten komen, soms van ver, op de schreeuw af. Samen houden ze een soort klaagzang, die tot wel twee dagen kan duren.
De overlijdensceremonie is ontdekt door wetenschappers van de universiteit van Californië. Zij lieten de lichamen van dode Californische gaaien achter op plaatsen waar de vogels vaak komen. Ze legden ook opgezette gaaien, uilen en stukken gekleurd hout neer, om de reactie van de vogels op deze voorwerpen te testen. De dieren lieten zich niet misleiden en lieten hun bijzondere gedrag alleen bij dode gaaien zien.
De onderzoekers, die de uitkomsten in het wetenschappelijke vakblad Animal Behaviour publiceerden, denken dat de klaagzang van de vogels een manier is om soortgenoten in de buurt op de hoogte te stellen en te waarschuwen voor een onbekend gevaar.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws