Geen gaswinning bij Schiermonnikoog!

René Alblas

15 February 2017 .

De gaswinning bij Schiermonnikoog is (voorlopig) van de baan. Het Franse energiebedrijf Engie had inmiddels een milieuvergunning voor een gasproefboring bij het waddeneiland gekregen, maar het bedrijf heeft vandaag laten weten dat het deze vergunning terug zal geven aan de minister van Economische Zaken.

De reden die Engie hiervoor geeft is tweeledig. Er is volgens het energiebedrijf geen maatschappelijk draagvlak voor deze energiewinning. Daarmee doelen ze op de protesten van de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Milieudefensie, Urgenda en de bewoners van Schier. Dit gebrek aan draagvlak zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de beslissing. De Waddenvereniging is zeer verheugd over dit argument. Het is voor het eerst dat een energiebedrijf zich laat beïnvloeden door de publieke opinie over de Wadden. Eerder al lieten grote Nederlandse banken weten niet mee te willen werken aan gasboringen in het Waddengebied, om dezelfde reden.

Een andere reden voor Engie om niet te boren is dat gaswinning op die plek meer zal gaan kosten dan dat het op zal leveren.

Er was al een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de gasboringen. Ondanks deze meerderheid liet minister Kamp van Economische Zaken de mogeklijheid voor Engie toch open. Nu dit energiebedrijf er vanaf ziet, kan de minister zich eenvoudig aansluiten bij de meerderheid in de Tweede Kamer.

Zeehond op Schier, foto: Pieter Blokland

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws