Genieten van vogels op Facebook, so adorable!

René Alblas

24 February 2017 .

Genieten van vogels op Facebook, is dé manier om even bij te komen van al dat akelige wereldnieuws, blogt René Alblas.

“These birds are really birdwatcherfriendly”. Deze komische zin, met een filosofisch tintje, kwam ik tegen op de Facebookpagina Birds. En die uitspraak geeft precies aan wat er zo leuk is aan deze FB-pagina. Als ik even genoeg heb van al het nare wereldnieuws duik ik met plezier in deze vrolijke vogelpagina.

Birds is een actieve FB-pagina, per dag wordt er gemiddeld 6 keer iets geplaatst. Dus er valt altijd wel wat nieuws te bekijken. De geplaatste foto’s en filmpjes zijn vaak van kleurige of spectaculaire vogelsoorten, die een gemiddelde Nederlandse vogelliefhebber niet vaak zal tegenkomen. Op zich zijn de plaatjes al leuk om naar te kijken, maar voor mij zijn de commentaren net zo belangrijk. Vanuit de hele wereld geven mensen commentaar op de getoonde beelden. Er zijn kenners, die graag nog wat meer info geven over het vogeltje dat we zien, zoals de reactie aan het begin van deze blog. Anderen schrijven iets over hun eigen ervaring, zo kun je bij een filmpje van een putter lezen dat iemand er dagelijks honderden ziet in haar tuin in Frankrijk en een Noorse dame vertelt dat zij ze ook in haar tuin ziet. Volstrekte non-informatie, zou je kunnen zeggen. Maar ik vind het heerlijk om te lezen.

Er zijn ook veel complete vogelleken die reageren op deze pagina. Wat dacht je van deze: I wish I could put them in a cage and keep them- like a parakeet! So adorable! (geplaatst bij het putterfilmpje), of deze: ”So awesome. It still amazes me how many different birds we have in this world”.

Putter, foto: Bert Veerman

De wereldwijde vogelliefde spat van deze FB-pagina af. En daarom is het zo’n mooie tegenhanger voor alle oorlogsretoriek die dagelijks in het nieuws is. Als alle wereldleiders gepassioneerde vogelliefhebbers waren, zou de wereld er dan niet heel anders uitzien?

Ik reageer zelf niet op de Birds-pagina. Maar ik heb wel degelijk ook mijn OH en AH momenten met vogels. Laatst vlogen er raven vlakbij mijn huis in de Vogezen, hun prachtige krroek krroek geluid maakt me blij. Want waar raven zijn gaat het (relatief) goed met de natuur. En de afgelopen weken geniet ik enorm van de buizerds die vlakbij mijn terras, heerlijk zweven op de warme luchtstromen en daarbij constant een soort miauwend geluid maken.

Ook Roots heeft zo zijn eigen positieve vogel-community. Kijk maar eens op onze Facebook-pagina onder het bericht over de Roofvogel-verkiezing. En nu we het daar toch over hebben: je kunt daar stemmen, alleen maar omdat het leuk is. Je hebt er geen stemwijzer voor nodig…

“Europa’s kleinste vogeltje. Het goudhaantje. Wat was ik blij dat ik dit prachtige spring in het veldje voor de lens kreeg! Super moment voor mij”, schrijft fotograaf Vera van der Waal

 

Buizerd, foto: Edward van Altena

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog