Gevaarlijke jongens en meisjes

redactie

24 February 2012 .

Hoewel de temperatuur in Nederland en België opmerkelijk hoog is, laat het echte warme weer nog wel even op zich wachten. Voor velen is dat een goede reden om in deze tijd op vakantie te gaan naar een zonnig, exotisch oord. Maar pas op, als je gaat duiken of in een oerwoud gaat wandelen loert het gevaar. Roots zette de gevaarlijkste dieren op een rijtje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee!

De 10 giftigste dieren ter wereld:

1. Doodskwal

Dit 30 centimeter grote dier heeft zo’n 60 giftige tentakels, elke tentakel bevat zo’n 5000 prikcellen en een hoeveelheid gif waarmee 60 mensen gedood kunnen worden, 1 kwal kan dus wel 3600 mensen doden. Na een steek overlijdt een mens binnen enkele minuten door verlamming.

2. Inland Taipan

Van alle slangen heeft deze soort het meest schadelijke gif. Een beet van deze gifslang bevat genoeg om 100 volwassenen tot 250.000 muizen te doden. Het gif kan ademstilstand als gevolg hebben.

3. Koningscobra

Een beet van deze 4 tot 5 meter lange slang bevat genoeg gif om fataal te zijn voor wel 20 mensen.

4. Hapalochlaena Fasciata

Wanneer deze octopus bedreigd wordt gaan de blauwe ringen op zijn lichaam groeien. Een beet van een Hapalochlaena is zo giftig dat een mens er binnen enkele seconden aan bezwijkt. Bovendien is er geen tegengif bekend.

5. Pijlgifkikker

Deze felgekeurde kikkertjes worden niet erg groot, de kleinste soorten blijven onder de centimeter en de grotere soorten kunnen 4 tot 6 cm worden. Het gif van een enkele kikker kan zo’n 50 mensen doden. Het meest beruchte geslacht van de pijlgifkikkers is de Dendrobates.

6. Braziliaanse zwerfspin (bananenspin)

De Braziliaanse zwerfspin kennen veel mensen onder de naam bananenspin. Deze giftige spin staat bekend als zeer agressief en bijzonder snel. Het gif in zijn kaken verlamt de ademhalingsspieren en dit leidt to verstikking.

7. Conus Marmoreus

Conus Marmoreus is een in zee levende slakkensoort. Dit klinkt op zich niet zo gevaarlijk, maar onderschat dit slakje niet. Één drupje van zijn gif kan namelijk al 20 mensen doden. Het gif komt uit een harpoenachtige stekel die ze wegschieten.

8. Kogelvis

De kogelvis moet vooral gemeden worden wanneer hij zich opblaast uit verdediging of agressie. In de ingewanden van een kogelvis zit een sterk verlammend gif. Dit gif verlamt al je spieren, waardoor je binnen enkele minuten stikt.

9. Vijfstreepschorpioen

De vijfstreepschorpioen is geel van kleur en kan 11 cm lang worden. Het gif dat de schorpioen bij zich draagt kan voor extreme pijn zorgen. Voor een gezonde volwassene zullen er naast de pijn verder geen gevolgen zijn, maar ouderen en kinderen overleven een aanval zelden.

10. Steenvis

De naam zegt het al, deze vis vermomt zichzelf als steen. Maar zo onschuldig als een steen is hij zeker niet. Op zijn rug zitten 14 giftige stekels. Het gif dat in de stekels zit is neurotoxine en dit maakt hem gelijk de gevaarlijkste giftige vis. Het gif veroorzaakt zeer hevige pijn en kan er voor zorgen dat iemand in een shock kan raken of deels verlamd raakt.

 

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws