Gierenjong van twee vaders gaat naar Sardinië

René Alblas

12 January 2018 .

In mei 2017 kwam in Artis een vale gierenjong op de wereld. Het ei was uitgebroed door twee mannetjesgieren. Het ei van dit mannenkoppel was gevonden op de grond in de volière van de gieren. De verzorgers hadden het ei aanvankelijk in de broedmachine gelegd. Ondertussen was het mannenkoppel bezig met het bouwen van een nest op een rots in de gierenvolière. Daarom is besloten het ei uit de broedmachine te verplaatsen naar het nest van het mannetjeskoppel, waar beide mannen het ei afwisselend bebroedden tot het uitkwam. Toen het jong geboren was, gaven de heren het voedsel, door op te braken.

Vale gieren leggen één ei per jaar. Een koppel broedt dat ei gedurende twee maanden samen uit. Wanneer een mannetje en vrouwtje een stel vormen, blijven zij hun hele leven samen. In dit geval heeft zich in de groep gieren van Artis ook een mannenkoppel gevormd, wat al jaren samen is. Dit is niet ongewoon in het dierenrijk: er zijn regelmatig homoseksuele paren, zeker onder vogels.

Naar Sardinië

In dezelfde tijd dat het jong met twee vaders werd geboren, kwam er nog een jonge gier op de wereld in Artis. Deze twee jonge gieren, van inmiddels ruim een half jaar oud, zijn onlangs op reis gegaan naar Sardinië. Na een periode van acclamatiseren zullen ze daar uitgezet worden in de vrije natuur.

 

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws