Gigantische maanvis aangespoeld op Ameland

Marloes Blom

14 december 2021 .

De maanvis leefde aanvankelijk nog

Maar liefst 200 cm bij 184 cm meet de maanvis die gistermiddag werd aangetroffen op een zandbank bij Ameland. Daarmee is het één van de grootste maanvissen die hier ooit is gezien.

Op sterven na dood

De grote maanvis leefde nog toen hij vlakbij het strand werd gezien, zo meldt Rob Knoeff van Dierenambulance Ameland tegen Omrop Fryslan. Hij ging af op een melding van een pijlstaartrog, maar zag al snel dat het om een maanvis van énorme afmetingen ging. Eentje die dus nog leefde. “We kwamen erachter dat ‘ie leefde omdat hij nog bewoog met zijn zwemvinnen en ik zag de kieuwen nog op en neer gaan. Zijn mond ging ook nog op en neer”, aldus de Amelander.

De maanvis leefde aanvankelijk nog | Foto RTZ Nederland

Gigantisch (onfortuinlijk)

De vis had geen schijn van kans te overleven, met die afmetingen en in koud zeewater. Medewerkers van Natuurcentrum Ameland en Stichting Reddingsteam Zeedieren (RTZ) Ameland hebben het dier samen aan land gehaald, waar hij later overleed. Dat aan land halen was een enorme klus, zo is te lezen op rtz-nederland.nl. Niet gek, zo bleek toen ze het dier eenmaal hadden opgemeten. Hij mat maar liefst 200 cm bij 184 cm. De onfortuinlijke zeereus wordt naar Naturalis in Leiden gebracht voor verder onderzoek – en zal dan ook worden gewogen.

maanvis

De maanvis werd met enorme inspanningen aan land gehaald | Foto: RTZ Nederland

maanvis

De onfortuinlijke maanvis | Foto: RTZ Nederland

Zeldzaam – maar niet uniek

Dat een maanvis hier wordt gezien is bijzonder, maar niet uniek. Jaarlijks spoelt er hier wel een maanvis aan, bij een aanhoudende (wester)storm zelfs meer. Vorig jaar rond deze tijd was dat een ‘kleintje’ met een doorsnee van zo’n 60 cm. Die maanvis werd verkleumd aangetroffen in de haven van Texel, waarna hij werd opgevangen in Ecomare. In december 1889 spoelde er ook al een reusachtige maanvis aan op Ameland. Dat exemplaar was met 273 cm hoogte en 223 cm breedte zelfs nog een maatje groter dan het exemplaar dat er gisteren aanspoelde. Je kunt zelf zien hoe groot dat is, de maanvis is te zien in Naturalis.

Maanvissen en de Noordzee, zo zit dat

Maanvissen zwemmen in (sub)tropische wateren oceanen en zeeën, en trekken ’s zomers naar het Noordpoolgebied, zo vertelde ecoloog Arthur Oosterbaan van Ecomare in december 2020 aan NH Nieuws. Om vervolgens in december weer zuidwaarts te zwemmen. Als een maanvis dan de verkeerde afslag neemt bij Schotland, kan hij maar zo de Noordzee ‘in sukkelen’, stelde Oosterbaan. En dan zijn zijn overlevingskansen klein: de Noordzee is te fris en ondiep voor deze reuzen.

BEELDEN: STICHTING REDDINGSTEAM ZEEDIEREN NEDERLAND (RTZ NEDERLAND)

Meer lezen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws