Opvallend veel zeepaardjes aangespoeld

Paul Bohre

2 februari 2023 .

De laatste drie jaar zijn er rond deze tijd van het jaar na westerstormen opvallend veel zeepaardjes aangespoeld langs de Nederlandse kust. Ook Roots redacteur Paul Böhre vond er meerdere. Er is nu een protocol opgesteld voor wat te doen bij het vinden van levende dieren. Ze kunnen naar de opvang bij Ecomare op Texel en Blijdorp in Rotterdam.

Twee jaar geleden vonden PWN boswachter Luc Knijnsberg en zijn vriendin op een ochtend maar liefst acht zeepaardjes op het strand bij Bergen aan Zee. In een hondenpoepzakje vol zeewater namen ze de drie levende diertjes mee naar huis. ”Zeker na een storm gaan we vaak even naar het strand. De zee verveelt nooit en soms vind je de gekste dingen”, vertelt Luc Knijnsberg, natuurkenner en boswachter bij PWN. “Maar een zeepaardje vinden langs de Noord-Hollandse kust blijft bijzonder, zeker als hij nog leeft.”

Opvallend veel zeepaardjes aangespoeld

Vijf van de acht kortsnuitzeepaardjes op het strand bij Bergen aan Zee. Foto Luc Knijnsberg

Vierde levende

Daarom besloot Roots redacteur Paul Böhre de dag erna ook te gaan zoeken tussen Schoorl aan Zee en Bergen. Ook hij vond al snel een zeepaardje in de vloedlijn. Voorzichtig nam hij het mee naar huis in een plastic bakje gevuld met zeewater. In eerste instantie om het bijzondere dier aan zijn vrouw te laten zien, maar eenmaal in de warmte van zijn hand begon het te bewegen! Ook dit jonge zeepaardje leefde nog, en zwemt inmiddels nog steeds rond in een zeeaquarium in Bergen. Van de week wandelde hij dezelfde route en vond er weer twee. Deze waren echter helaas overleden.

Opvallend veel zeepaardjes aangespoeld

Een jong kortsnuitzeepaardje is slechts een centimeter of drie tot vijf groot. Foto Paul Bohre

Een rugvin

Zeepaardjes leven normaliter vooral in Het Kanaal en bij Zeeland. Daar groeien veel wieren en planten waar ze zich graag in verschuilen. Ze hebben maar een rugvinnetje en houden zich aan de (mos)wieren vast met hun staart. Ze jagen er op kleine garnaaltjes en kunnen ze zich tussen het wier goed verstoppen voor vijanden. Hier voor de Noord-Hollandse kust kunnen ze zich nergens aan vastgrijpen. Het zou kunnen dat ze steeds vaker leven rondom de voeten van de windmolens waar inmiddels ook veel wieren aan hechten. Door het opwarmende klimaat komen ze blijkbaar steeds noordelijker voor. Maar waar de hier aangespoelde diertjes precies vandaan komen is niet zeker.

Opvallend veel zeepaardjes aangespoeld

Kortsnuitzeepaardjes in een bakje met zeewater. Op deze foto kun je mooi het rugvinnetje zien. Foto Paul Bohre

Terugzetten geen optie

In de Noordzee komen twee soorten zeepaardjes voor; het kortsnuitzeepaardje en het langsnuitzeepaardje. Laatstgenoemde soort is inmiddels zeer zeldzaam. Met stormachtig weer belanden de vissen soms op het strand. Vooral op de Waddeneilanden, maar ook steeds vaker langs het strand op het vasteland. De meeste aangespoelde dieren zijn kortsnuitzeepaardjes van tussen de 3 en 5 cm. Terugzetten in zee is bij deze koude temperaturen en harde wind geen optie. Zeepaardjes zijn geen goede zwemmers en ze kunnen zich hier op de zandbodem nergens aan vastgrijpen met hun staart. Dan spoelen ze zo weer aan.

Wat te doen als je zelf een levend zeepaardje vindt?

Kijk eerst of het zeepaardje nog leeft, bijvoorbeeld door hem voorzichtig in je handpalm op warmen. Neem het diertje in een potje of plastic zak gevuld met zeewater en wat wier mee naar huis en neem contact op met Blijdorp of Ecomare, via respectievelijk de telefoonnummers 010-4431495 of 0222-317741.

Zowel Blijdorp als Ecomare heeft een ontheffing voor het legaal opvangen, herstellen en weer uitzetten van zeepaardjes. In het Roots februarinummer staat een uitgebreid verhaal over dit interessante dier, met veel leuke weetjes.

Lees ook

Foto bovenaan: Luc Knijnsberg
Bronnen: Diergaarde Blijdorp, Ecomare, Noord-Holland Nieuws, NOS, Stichting Anemoon

Roots februari

Wat je leest in Roots februari:

  • Zo help je zeepaardjes in de Noordzee
  • Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
  • Foto’s van de maand: uilen 
  • De kwestie: gaan delen van de Veluwe tijdelijk dicht?
  • Nonnetjes in Nederland
  • Natuurommetje: de Vaalserberg
  • De gletsjerberen van Groenland
  • Fotohut in Clinge (beroemd vanwege de eekhoorns)
  • Doe mee: de Roots natuurfotowedstrijd 2023

En nog veel meer! Bestel deze Roots eenvoudig via de webshop – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Foto bovenaan: Luc Knijnsberg
Bronnen: Diergaarde Blijdorp, Ecomare, Noord-Holland Nieuws, NOS, Stichting Anemoon


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws