Goed nieuws voor de smienten

René Alblas

22 December 2017 .

Smienten zijn eenden die leven in Noord Europa en Azië. Om te overwinteren komen deze vogels graag naar Nederland. Maar ze worden hier niet altijd met open armen ontvangen. Zo besloot de provincie Zuid-Holland vorige maand dat het toegestaan was om de dieren te doden. Dit vanwege de schade die deze eendensoort aan de landbouw zou toebrengen.

Een opmerkelijke beslissing van de provincie; het aantal smienten in Nederland gaat immers al jaren achteruit. Er kwam dan ook veel verzet tegen deze maatregel. Ruim tienduizend mensen stuurden protestmails naar de provinciale staten om tegen dit afschot te protesteren. Ook natuurorganisaties zoals de Vogelbescherming kwamen in beweging.

“Vogels schiet je niet af, soorten waar het niet goed mee gaat, schiet je al helemáál niet” zegt Fred Wouters van de Vogelbescherming. “

Geen afschot meer

Het protest heeft succes! De bestuursrechter heeft geoordeeld dat er voorlopig geen afschot meer mag plaatsvinden. De argumentatie om afschot toe te staan wordt “twijfelachtig”genoemd. Omdat er in de huidige landbouwpraktijk te weinig ruimte is voor natuur op het platteland zouden de vogels de boeren in de weg zitten en het gras van hun koeien inpikken.

De rechter vindt dit argument voorlopig onvoldoende en heeft per direct het afschot verboden om de populatie smienten niet verder in gevaar te brengen. Deze maatregel geldt in afwachting van het verdere verloop van de bezwarenprocedure van de natuurorganisaties. Vogelbescherming en de andere natuurorganisaties zijn zeer verheugd met deze uitspraak.

smienten

Vliegende smient, foto: Harry Jamont

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws