Goudjakhals bijt schaap dood in Overijssel

Daniël Mulder

11 February 2024 .

goudjakhals

European golden jackal (Canis aureus) in a forest enclosure

Een goudjakhals heeft op 30 december 2023 een schaap doodgebeten in het Overijsselse buurtschap Punthorst (gemeente Staphorst). Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenzaken regelt. Voor zover bekend is het voor het eerst dat DNA-onderzoek heeft aangetoond dat er een goudjakhals in Overijssel is.

De goudjakhals is geen onverwachte nieuwkomer in Nederland. Sinds 2016 laat het dier zich af en toe vastleggen op wildcamera’s. In 2020 viel het dier voor het eerst vee in Nederland aan. Dat gebeurde in de Ooijpolder bij Nijmegen. In 2022 doodde een goudjakhals op drie plaatsen in Friesland schapen. In 2023 werden tweemaal schapen aangevallen in de buurt van Lauwersoog in Groningen. De goudjakhals zou ook in Drenthe zijn waargenomen. De dieren zijn erg schuw en laten zich zelden zien.

Goudjakhals
Goudjakhals. Foto: Burgers Zoo

Komend uit Duitsland

De goudjakhals komt oorspronkelijk uit Azië en Oost-Europa, waar zijn leefgebied zich uitstrekte over de Balkan en het Midden-Oosten. Op de website van BIJ 12 staat: “Door onder andere klimaatverandering en verandering in landgebruik, breidt de goudjakhals zich steeds verder uit richting het westen van Europa. Ook de intensieve bejaging op de wolf heeft er voor gezorgd dat de goudjakhals steeds meer leefruimte krijgt. Zo zijn er inmiddels populaties in Tsjechië, Kroatië en Slovenië. Sinds 2000 komt de goudjakhals ook voor in Duitsland en Italië.”

goudjakhals in Europa
Verspreidingskaart van de goudjakhals in Europa. Bron: Spassov & Acosta-Pankov 2019, aangevuld door Felix Böcker.

Goudjakhals gezien in Nederland

De goudjakhals is een Europees beschermde diersoort die op eigen kracht zijn verspreidingsgebied uitbreidt.  Deze dieren vergroten hun verspreidingsgebied vanuit Zuidoost-Europa en duiken steeds vaker op rond en nu dus ook in Nederland. Goudjakhalzen wegen ongeveer 15 kg en zijn groter dan een vos, maar kleiner dan de wolf, die ca 40 kg weegt.

In 2016 is bij toeval de eerste goudjakhals in Nederland vastgesteld met behulp van een cameraval. De onderzoekers van Wageningen Environmental Research gaven toen al aan dat het niet ondenkbaar is dat dit roofdier zich in de nabije toekomst vestigt in Nederland. De goudjakhals eet beduidend kleinere prooien dan de wolf. Het is vooral een muizenjager en is ook verzot op muskusratten.

Bronnen: ANP / BIJ12

Meer weten

Foto bovenaan: Getty Images

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws