Goudjakhals rukt op in Europa

René Alblas

5 February 2018 .

In de schaduw van de wolf rukt nu ook de goudjakhals op in Europa. Deze middelgrote hondachtige leeft al heel lang in Zuidoost-Europa en grote delen van Azië. In West-Europa komt de jakhals oorspronkelijk niet voor. Net als de wolf is de goudjakhals begonnen aan een opmars naar het noorden en westen van Europa. In Oostenrijk en Italië zijn al nesten aangetroffen en individuele exemplaren worden regelmatig gezien in Zwitserland, Duitsland en Denemarken. Ook is het dier recentelijk in de Franse Alpen aangetroffen.

Dat het dier ook naar Nederland zal komen is eigenlijk wel zeker. In 2016 is er al één waarneming van een goudjakhals geweest op de Veluwe.

De goudjakhals lijkt op…

Deze jakhals is voor een leek best lastig te herkennen. Hij lijkt nogal op een wolf, is alleen iets kleiner, met een schouderhoogte van ongeveer 50 centimeter. De snuit is ook iets spitser dan die van de wolf. De goudjakhals heeft een dichtere vacht dan andere jakhalzen. De vachtkleur is doorgaans zandkleurig of rossig met een gouden glans en een zwarte staartpunt. De kleur varieert per regio, per leeftijd en ook per seizoen. Op de rug groeien ook zwarte en witte haren. De borst en buik zijn wittig,  de poten en de achterzijde van de oren zijn rossig of gelig.

Om het nog lastiger te maken, is een kleinere goudjakhals ook snel te verwarren met een vos.

Het dier leeft bij voorkeur op grote open en warme vlaktes, steppen en savannes. Die zal hij in Nederland niet zo snel vinden. Maar in de buurt van steden kan het dier ook goed overleven omdat daar altijd genoeg eten is te vinden.

goudjakhals

Om de verwarring compleet te maken, wordt een goudjakhals ook wel een goudwolf genoemd.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws