Griend gaat op de schop

René Alblas

20 April 2015 .

Griend_zwerm_vogels_20050508_7244[1]Jaarlijks broeden zo’n 40.000 vogels op het eiland Griend. Maar deze onbewoonde zandplaat in de Waddenzee tussen Terschelling en Harlingen dreigt te verdwijnen. Jaarlijks knabbelen de golven een paar meter van het eiland af.

Eigenaar Natuurmonumenten heeft besloten in te grijpen, zodat de duizenden visdiefjes, grote sterns, kanoetstrandlopers en rosse grutto’s er een goede broedplek kunnen vinden. Ook voor grijze zeehonden is de Griend een ideale kraamplek.

Ter bescherming wordt volgend jaar een nieuwe zanddijk aangebracht. Tegelijkertijd wordt het eiland een meter afgegraven. Bij eerdere beschermingsoperaties is het eiland steeds opgehoogd en nu blijkt het eiland te hoog te zijn. Het wordt nog maar zelden overspoeld door zeewater en daardoor is de plantengroei te welig geworden.

Vanwege de ligging middenin de Waddenzee is Griend eigenlijk het enige echte Nederlandse Waddeneiland. De vijf bekende Waddeneilanden zijn eigenlijk half Waddeneiland/half Noordzee-eiland.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws