Nu te zien: grijze zeehonden en hun witte pups

Daniël Mulder

17 December 2022 .

grijze zeehonden

Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter. Hiervoor zwemmen ze naar rustige zandstranden of zandplaten langs de waddenkust. Met hun witte vacht en grijze snuit zijn de pups onmiskenbaar.

Vaak werpen de vrouwtjes hun jong in de maand december. Dit doen ze op zandplaten langs de kust. Bij de geboorte hebben de pups een dikke, witte vacht die hen beschermt tegen de kou. Hun vacht dient ook als camouflagepakje; met hun witte vacht vallen ze immers niet op in gebieden waar sneeuw en ijs liggen.

Pup van grijze zeehond op het strand
Foto: iStock

Pasgeborenen verliezen hun vacht na 2 tot 3 weken. Tijdens die weken blijven ze bij hun moeder en gaan ze niet het zeewater in. Moeders zogen hun baby’s dagelijks om de vijf à zes uur. Door de vette melk komen de pups per dag 1,5 tot bijna 2 kilo aan. Zeehondenmelk heeft een vetgehalte van maar liefst 45 procent. Zo bouwen ze snel genoeg vet op in hun lichaam.

Grijze zeehonden zijn luidruchtig

Grijze zeehonden, de grootste roofdieren in de zuidelijke Noordzee, hebben een bijnaam: kegelrob. Die naam hebben ze te danken aan hun torpedovormige lichaam en hun kegelvormige kop. Ze kunnen vrij lawaaierig zijn en maken verschillende soorten geluiden, zoals blazen, murmelen en grommen. Dit doen de mannetjes tijdens de paringstijd om hun territorium te verdedigen. Bovendien willen ze aan andere mannen laten zien dat ze dominant zijn. Daarnaast maken pups lawaai om in contact te blijven met hun moeder. Ze worden ook wel huilers genoemd, omdat ze een huilend geluid maken. Maar zodra ze zelfstandig worden, stoppen ze hiermee.

Gewone zeehond. Foto: Rick Willemsen

Grijze of gewone zeehond?

Zie je tijdens een strandwandeling een zeehond, maar weet je niet zeker of het een grijze of gewone zeehond is? Hieronder de kenmerken van beide zeehondensoorten.
Kop: grijze zeehonden hebben een lange spitse kop, gewone zeehonden hebben een kleine ronde kop.
Neusgaten: bij grijze zeehonden zijn het twee strepen en bij gewone zeehonden staan die in een V-vorm.
Vacht: bij grijze zeehonden is die grijs of zwart en bij gewone zeehonden is die bruin met vlekken.
Lengte: bij grijze zeehonden zijn mannetjes 280 centimeter lang en de vrouwtjes 200 centimeter. Gewone zeehonden zijn een stuk kleiner, mannetjes zijn 180 centimeter lang en de vrouwtjes 150 centimeter.
Gewicht: grijze zeehonden wegen gemiddeld tussen de 200 en 350 kilo. Bij gewone zeehonden ligt het gemiddelde gewicht tussen de 120 kilo en 150 kilo.
Paartijd: grijze zeehonden paren in de winter aan land, gewone zeehonden paren tijdens de zomer in het water.

Meer artikelen over zeedieren

Roots december/januari

Wat je allemaal leest in de extra dikke Roots december/januari

  • Vogels op trektocht voor hun favoriete snack: rijpe bessen
  • Het heelal door de James Webb Space Telescope
  • Winterwandeling rond de Strijbeekse Heide (+routekaart)
  • Natuurommetje door de Stille Kern
  • In de ban van de mol
  • De 12 meest bijzondere waarnemingen in 2022
  • 5 topspots voor goudhaantjes
  • Getest: de populairste potjes vogelpindakaas

En nog veel meer. Bestel deze extra dikke Roots makkelijk en snel via de webshop (je betaalt binnen Nederland geen verzendkosten).

Foto bovenaan: Marcel van Kammen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren