Groene daken – groener met de buren

Adinda van Kuijk

15 June 2021 .

‘Groener met de buren’ is een campagne die onlangs door Natuur & Milieu is gestart. Het doel? Zoveel mogelijk groene daken in Nederland. Als je kijkt naar het totaal aantal daken van schuurtjes, garages en uitbouwen is er een enorm potentieel aan groene daken. 2 miljoen welteverstaan. Dit is goed voor 22 miljoen m2 aan grijze daken om te vergroenen. 

Groene daken

Natuur & Milieu heeft onderzoek laten doen naar de potentie van groene daken van alle woningen in Nederland. Readar maakte een analyse van luchtfoto’s in Nederland. Hierbij is gekeken naar alle daken die makkelijk en eigenhandig te vergroenen zijn. Het vergroenen van daken met sedumplantjes draagt bij aan meer insecten en vogels, ze houden water vast, wat goed is tegen wateroverlast en het zorgt voor verkoeling, van het schuurtje zelf en de omgeving. Het bleek een potentieel van maar liefst 47x het Vondelpark in Amsterdam aan groen erbij.

Directeur Campagnes van Natuur & Milieu Dorien Ackerman: “Door deze ruimte te benutten, zorg je voor meer groen, voor wateropvang en verkoeling. Groene daken zijn paradijsjes voor bijen, vlinders en vogels zoals het roodborstje en de merel. En het is nog mooi ook!”

Foto: Photography CV

Hoe werkt het?

Voor het makkelijk aanleggen van een groen dak biedt Natuur & Milieu samen met Het Groene Loket hulp om voordelig een groen dak te regelen. Ook wordt een subsidieaanvraag door samenwerken met de buren makkelijker gemaakt via www.groenermetdeburen.nl. Tot en met 15 juli geldt een aanbod waarbij de aanvrager 15% korting ontvangt bij een groen dak.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf aan te leggen. Dit kan met de zogeheten Alles in één aanlegset. Deze set is geschikt voor nagenoeg alle daken. Je leest er hier alles over. En als je slim bent, overtuig je je buren ook. Met deze voordelen overtuig je ze vast en zeker en genieten jullie deze zomer van een buurt vol groene daken!

Meer natuur? In het juninummer geeft Ruurd Jelle van der Leij veel tuintips en tover je je tuin om tot heuse natuurtuin.

De nieuwe Roots bestel je eenvoudig hier online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

 

 

 

Foto bovenaan: Walter van Wijk, Carpe Diem Studio

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws