Groene specht Vlaamse Vogel van het Jaar

René Alblas

14 December 2016 .

De groene specht heeft gewonnen. De Vogelbescherming van Vlaanderen organiseert jaarlijks een verkiezing voor de Vogel van het Jaar. De afgelopen weken kon er gestemd worden en nu is de Vogel van het Jaar 2017 bekend: de groene specht. Van 3165 uitgebrachte stemmen kreeg deze schitterende vogel 613 stemmen.

De Vogelbescherming had een leuke woordspeling bedacht om de winnaar aan te kondigen; ‘Met veel tromgeroffel…’. Maar bij nader inzien bleek deze woordspeling minder goed gekozen. De groene specht is namelijk één van de spechtensoorten die het minst roffelt. De drie soorten bonte specht (grote, middelste, kleine) en de zwarte specht, die ook in Nederland en België voorkomen, roffelen er wél op los.

De groene specht claimt zijn territorium en partner vooral met zijn unieke ‘lach’. Hij hamert wel op bomen, maar meestal is dit tijdens het zoeken naar voedsel of het opknappen van de nestholte. Partners roffelen ook wel in de buurt van de invliegopening van het broedhol om het nest aan elkaar te tonen. De wederhelft moet het immers goedkeuren. Als ze dan toch roffelen, doen ze dit zo dicht mogelijk bij de top van een stam.

Kenmerkend voor de groene specht is de harde (wat spottend klinkende) lach. De vogel is nogal honkvast en vliegt dagelijks exact dezelfde rondjes. Van alle spechtsoorten kan deze specht zich het makkelijkst voortbewegen over de grond.

Foto: Andy Luberti

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws