Grootschalig onderzoek wijst uit: biologisch eten is echt gezonder!

redactie

24 July 2014 .

Onlangs is er een zeer diepgaand onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Newcastle naar de verschillen tussen biologisch en conventioneel voedsel. De uitslagen daarvan zijn verrassend positief voor biologische producten zoals groente, fruit en granen.

Het belangrijkste verschil zit hem in de antioxydanten. In biologische groente, fruit en granen zit wel 18 tot 69% meer van deze gezonde stof. Antioxydanten helpen, naar alle waarschijnlijkheid, allerlei ziektes te voorkomen zoals hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker.

De reden voor deze hogere concentratie ligt in het feit dat biologisch geteelde planten meer aanvallen van allerlei insecten te verduren krijgen. De afweerstoffen die een plant tegen dit soort aanvallen produceert bestaan voor een flink deel uit antioxydanten.

Kortom, een stoer kropje sla dat heeft gevochten voor zijn bestaan is gezonder dan een luie, bespoten krop.

Eerdere onderzoeken van andere instituten wezen uit dat biologische groente en fruit nauwelijks gezonder zouden zijn. Maar de diepgang en reikwijdte van het Newcastle onderzoek is vele malen groter dan eerdere deelstudies. En daar kan dus meer waarde aan worden gehecht. Het onderzoek werd gefinancierd door de Europese Unie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws