Handige pocket verrekijker voor op reis

Paul Bohre

2 August 2022 .

discovery, sightseeing, adventure and hiking

We gaan er deze zomer weer lekker op uit. Wie een ‘gewone’ verrekijker daarvoor te groot vindt, heeft aan een handige pocket verrekijker voor op reis een ideale metgezel. Die stop je zo weg in je (rug)zak. Roots testte vier modellen.

Wandel je veel en vind je het leuk om tijdens je tochten naar vogels of bijvoorbeeld vlinders te kijken, dan is een handzame pocketkijker wellicht iets voor jou. Ze zijn superlicht en je kunt ze soms ook in elkaar klappen, zodat je ze zo wegstopt in een jaszak. Waren dit soort kijkers vroeger best duur en qua prijs-/kwaliteitverhouding niet echt aan te raden, tegenwoordig zijn er modellen te koop die wel goed scoren en betaalbaar zijn. We namen vier handige modellen onder de loep.

 

Bynotlyt Voyager 8x en 10×26

Deze zeer handzame, compacte kijker is de goedkoopste uit deze test. Hij heeft een open brugconstructie en ligt daardoor prettig in de hand. Nadeel: je kunt de kijker niet wegvouwen als een echte pocketkijker. Prettig scherpstelwiel. Vooral de 8x-versie heeft een rustig en helder beeld. Hij stelt dichtbij scherp op 3 meter. Afmeting (lxb mm): 118 × 115. Gewicht 280  gram. Prijs: € 125/130.

 

Zeiss Terra 8 en 10×25 ED

Prima pocketkijker, met een verrassend mooi en helder kijkerbeeld vanwege de hoogkwalitatieve ED-lenzen. Kan al binnen de 2 meter scherpstellen, lekker voor bekijken vlinders. Volwaardige verrekijker met een prima prijs-/kwaliteitverhouding. Stelt heel dichtbij scherp op 1,9 meter! Afmeting (lengte x breedte (lxb) in mm: 125 x 111. Gewicht: 310 gram.

Prijs: € 340/370 Info: Zeiss.nl/natuur

 

Swarovski CL pocket 8 en 10×25

Topkijker die is vorig jaar geheel is vernieuwd. Biedt voor een pocket een bijzonder groot gezichtsveld (119/1000 meter). Voortreffelijke randscherpte en hoge transmissie zorgen voor contrastrijke, scherpe, kleurechte beelden. Verkrijgbaar in groen en antraciet. Stelt dichtbij scherp op 2,5 meter.

Afmeting (lxb mm): 110 x 98 Gewicht 345/350 gram. Prijs: € 729/765

 

Ultra klein: Swarovski CL Curio 7×21

De nieuwe Swarovski CL Curio 7×21 is een superlicht (250 gram!), klein, handzaam en inklapbaar kijkertje van maar 6×9 centimeter dat je dus zo in je zak stopt. Het ultra-strakke design is resultaat van een samenwerking met topontwerper Marc Newson. De beeldkwaliteit is, zoals je van Swarovski mag verwachten, van topniveau. Een lekker handig ding, vooral voor de avonturier!

Swarovski CL Curio, leverbaar in zwart en zilver/burnt orange, € 770.

Info over Swarovski verrekijkers: swarovskioptik.com

 

Handige pocket verrekijker voor op reis

Zorg ervoor dat de pocketkijker altijd op de juiste breedte voor je ogen staat. Door dit veel te oefenen weet je hoe de kijker moet staan voor een mooi rond beeld. Kijkers van duit formaat zijn zo klein dat ze makkelijk met één hand te gebruiken zijn, maar het beste is om hem toch met beide handen vast te houden – zo houd je de kijker stiller en dat levert een veel scherper beeld op.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws