De hazelmuis: het aapje van het zuiden

René Alblas

2 February 2018 .

Hazel dormouse(Muscardinus avellanarius) sitting on the raspberry, not a production shot, Carpathian mountains, Ukraine

Als je op vakantie bent geweest in Frankrijk ken je hem misschien wel, de hazelmuis. In Italië, Frankrijk en midden en oost Europa komt dit olijke diertje veel voor, in Nederland  en België is hij nogal zeldzaam.

De hazelmuis leeft vooral in dichte braam- en meidoornstruiken op de overgang van bos naar grasland. Daar bouwt hij nesten en vindt zaden, bessen, knoppen en insecten om te eten. Met zijn lange harige staart (die kan wel 8 centimeter worden), grote kraalogen en grijpgrage vingertjes heeft de hazelmuis meer van een aap dan van een muis. Tel daarbij op dat hij alleen in het uiterste zuidoosten van Limburg voorkomt. Dan is het duidelijk waarom hij in Nederland de bijnaam ‘aapje van het zuiden’ heeft gekregen.

Winterslaap

Op dit moment zul je ze overigens niet aantreffen. Ze houden een winterslaap van oktober tot april.

hazelmuis

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws