Hebben alle vogelaars een baard?

Paul Bohre

25 March 2022 .

Nederland kent steeds meer vogelaars. Maar wat zijn dat eigenlijk voor mensen? Hebben alle vogelaars een baard? Hoe geven ze hun waarnemingen door? Wat is hun favoriete soort? Vogelaar en triporganisator Debby Doodeman ondervroeg er meer dan duizend en schreef er een superleuk boek over: Vogelaars (nooit) uitgevogeld.

Hoe ben je ooit geïnteresseerd geraakt in vogels kijken? Hoe kwam je aan je eerste verrekijker? Hoe en waar begon je met het verzamelen van je kennis over vogels? Ben je ooit lid geweest van een vogelclub, en waarom. En wat bezielt ‘twitchers’, de ultieme soortenjagers onder de vogelaars, om voor dag en dauw op te staan en honderden kilometers te rijden voor een bruin gevederd pluisje in Zeeuws-Vlaanderen? Slechts een paar van de 46 vragen die auteur en vogelaar Debby Doodeman stelde aan bijna 1200 van de 75.000 vogelaars die Nederland rijk is. En maar liefst 1004 mensen deden mee.

 

Hebben alle vogelaars een baard

Steeds meer vrouwen kijken vogels. Foto Miranda Zutt

Van hobbyproject naar boek

Doodeman sprak alle vogelaars aan in het veld, op veerboten, vogelaarsdagen, tijdens excursies en lezingen. Ter plekke heeft ze ze ook bijna allemaal op de foto gezet. Ze kreeg zo als geen ander een beeld van vogelaars, kon ze ook letterlijk het aantal baarden turven, maar ook de kleur van de kleding. Deelnemen was verder anoniem. Doodeman’s idee erachter was eerst een hobbyproject, maar er kwamen zoveel leuke feiten uit, dat dit uiteindelijk heeft geresulteerd in een boek. De gegevens zijn mede uitgewerkt door Martin Poot, werkzaam bij CBS, afdeling natuur, in zijn eigen vrije tijd.

 

Hebben alle vogelaars een baard?

Hebben alle vogelaars een baard? Nee hoor, slechts 28%. Ook het aantal vrouwen stijgt: 28% inmiddels, en steeds fanatieker. Grappig om te lezen is dat 17% van de vogelaars aan hun hobby is begonnen vanwege het zien van een mooie en bijzondere soort, zoals de bijeneter. En dat 64% is gestart voor zijn 16e. Ontzettend leuk zijn de persoonlijke portretten van vogelaars. Variërend van een man vol vogeltattoos tot inspirator voor velen: Camilla Dreef. Inmiddels bekend van het tv programma Binnenste Buiten en meer.

 

Het onderzoek heeft geresulteerd in een superleuk én informatief boek, dat een even verrassend als fascinerend beeld schept van deze bijzondere groep natuurliefhebbers. Want bijzonder zijn ze, stuk voor stuk. En (nog) niet-vogelaars opgepast: de inhoud werkt beslist aanstekelijk!

Vogelaars (nooit) uitgevogeld, Debby Doodeman. KNNV Uitgeverij, € 20 (tot 30 april, daarna € 22,50).

 

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwe Roots Vogelmagazine dat net uitgekomen is. Tijdelijk zonder extra verzendkosten als je ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode.

Of ga een keer mee met een Roots vogelsafari op Texel, zowel voor gevorderden als beginners.

Foto bovenaan: Harm Niesen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws