Heldere komeet

Paul Bohre

14 July 2020 .

Een heldere komeet siert momenteel ’s nachts de sterrenhemel. Komeet Neowise, met een helderheid van magnitude +2 is  zelfs met het blote oog zichtbaar. Maar echt mooi wordt hij pas in een verrekijker. Ook met een telescoop uiteraard. Deze heldere komeet toont een prachtige lange staart.

 

Twee andere kometen beloofden een mooi schouwspel dit voorjaar. Eerst was er komeet Atlas die met het blote oog zichtbaar zou worden. Die fragmenteerde helaas voortijdig en de show bleef uit. Toen was er komeet Swan. Ook die zou redelijk helder worden, maar ook die gaf er de brui aan. Uiteindelijk was hij wel zichtbaar, maar je moest wel met een telescoop of sterke verrekijker op zoek.

Heldere komeet

De heldere komeet Neowise is de komende tijd op heldere avonden in het noordwesten van de hemel te zien. Foto Ruurd Jelle van der Leij

 

Heldere komeet

Maar nu is er dan de goed zichtbare heldere komeet Neowise. Die geeft wel een mooie voorstelling, als het maar helder weer is. Vooralsnog heeft hij het gered en de kans is klein dat dat de komende week alsnog uit elkaar valt (maar je weet het nooit met kometen!). Momenteel staat Neowise aan de avondhemel, in het noordwesten. Hij komt vanaf nu steeds hoger aan de hemel, maar wordt geleidelijk ook zwakker. Best is om hem dan ook zo snel mogelijk een keer te bekijken. Eind juli is hij al niet meer zichtbaar voor het blote oog en met een verrekijker wordt het dan ook al moeilijker. Een paar handige sterrenkaartjes met zijn positie vind je op de website van het magazine Sky & Telescope.

Volgende kans over 7.000 jaar

De komeet werd op 27 maart ontdekt met de Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE). Zijn officiële naam is C/2020 F3 Neowise en op 3 juli stond hij het dichtst bij de zon. Omdat kometen erg onvoorspelbaar zijn, is het (helderheids)verloop hierboven wel onder een voorbehoud. Maar het is de moeite van het zoeken waard, want hij keert pas terug over 7.000 jaar!

 

Meer te weten komen over wetenschappelijke onderwerpen? Onze collega’s van Kijk maken iedere maand een prachtig magazine vol wetenswaardigheden.

In elke Roots schrijft Govert Schilling over wat je die maand allemaal aan de sterrenhemel kunt zien. Met gratis verzending als je ‘GRATIS’ intikt bij de kortingscode.

De prachtige foto’s zijn van ecoloog, fotograaf en filmer Ruurd Jelle van der Leij.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws