Help de bevers in Limburg

René Alblas

26 januari 2018 .

Vijftien jaar geleden werden er bevers uitgezet in Limburg, En dat bleek een succes, de diertjes plantten zich voort en inmiddels lever er zo’n 650 in de zuidelijke provincie. Maar het succes heeft ook een schaduwkant. De bevers veroorzaken overlast. De dieren veroorzaken overstromingen, vernielen landbouwgrond en knagen aan dijken.

Het Waterschap Limburg heeft inmiddels toestemming gekregen om bevers af te gaan schieten. Dat doet wel veel wenkbrauwen fronsen; eerst worden er wilde dieren uitgezet en als ze het dan goed blijken te doen, worden ze weer afgeschoten. De Partij voor de Dieren en diverse milieugroeperingen kwamen in opstand tegen de jachtvergunning, maar zonder succes.

Het schieten gaat door. Maar er is wel een manier gevonden om het afschot zo laag mogelijk te houden. Het Waterschap Limburg is namelijk op zoek naar beverwachters. Zo’n beverwachter bewaakt de waterstand in de provincie met behulp van een app. Bij een te hoog waterpeil gaat hij/zij direct kijken en treft maatregelen, zoals het verlagen of verwijderen van een beverdam. Regelmatig moet de wachter een rondje door zijn gebied maken en geeft bevindingen door aan het Waterschap Limburg.

Wordt beverwachter

Ben je een natuurliefhebber die de bevers een warm hart toedraagt en wil je je inzetten om overlast door bevers te voorkomen? En ben je 18 jaar of ouder? Dan is dit misschien een mooi baantje voor jou!

De beverwachters werken in teams van twee en hebben eens in de vier á vijf weken een week dienst. Waterschap Limburg biedt  een vrijwilligerscontract, een goede verzekering, een onkostenvergoeding en een goede uitrusting. Natuurlijk leer je eerst alles over de bever en zijn gedrag. Mail naar naar Johan Bode van het Waterschap voor meer info: [email protected]

bever

Foto: Haijo Bergsma


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws