Help de haaien

redactie

23 October 2011 .

Het image van de haai is niet geweldig. Na de bizarre Jaws films uit de vorige eeuw dachten veel mensen dat iedere haaiensoort mensen verslond. Wat absoluut niet zo is.  Er bestaan ongeveer 1500 soorten haaien en daarvan zijn er zo’n 5 soorten gevaarlijk voor de mens.

Recentelijk zijn er badderende strandgasten op het eiland Réunion en langs de Australische kust aangevallen door een haai, en dat doet het imago van dit indrukwekkende dier geen goed.

Een dier met zo’n slechte naam wordt niet snel beschermd, terwijl dat hard nodig is. In Europa leven zo’n 600 haaiensoorten waarvan éénderde op de nominatie staat om te verdwijnen. Overbevissing is hiervan de schuld. Spanje en Frankrijk vangen bijvoorbeeld samen al zo’n 80.000 ton haai per jaar.

Reden te meer voor de organisatie Shark Alliance om positieve aandacht voor het dier te vragen. De haai staat helemaal bovenaan in de voedselketen en vangt veel kleinere rovers in zee. Als de haai wegvalt krijgen de kleinere rovers de overhand en zal de volgende schakel in de voedselketen (de vis die normaal door mensen wordt geconsumeerd) het zwaar krijgen. En zo gaan de effecten nog wel even door.

De eerste taak voor Shark Alliance is het Europees Parkement te vragen om een duurzaam visbeleid voor haaien. Dat zal nog niet meevallen, het zijn nu eenmaal geen ‘knuffeltjes’.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws