Help, waar is mijn leefgebied gebleven?

redactie

12 January 2012 .

Het klimaat verandert. En dan gaat het niet over de ‘slappe’ winter van 2011/2012, maar over een door wetenschappers vastgesteld fenomeen van de laatste decennia of zelfs nog langer. De warmte van het zuiden verschuift ieder jaar iets naar het noorden, waardoor in de toekomst de Cote d’Azur er uit zal zien als de Sahara en Nederland het klimaat van de Bourgogne zal hebben.

Dat heeft een enorme invloed op de planten en dieren in Europa. Het ideale leefgebied van planten en dieren verschuift dus ieder jaar en eigenlijk zouden ze allemaal mee moeten verhuizen. Dat gebeurt ook wel. Jaarlijks ontdekken we in Nederland allerlei soorten die tot voor kort alleen maar in zuidelijker streken voorkwamen. Maar de verhuizing blijkt niet snel genoeg te gaan. Het wetenschappelijke blad Nature Climate Change publiceerde onlangs de resultaten van een groot Europees onderzoek naar de verhuizingen van vogels en vlinders en daaruit blijkt dat deze dieren zo’n 125 kilometer (vlinders) en 212 kilometer (vogels) achter liggen op de verschuiving van hun ideale leefgebied.

Of dat heel erg is, en wat de preciese gevolgen zijn is niet bekend. Maar de vergelijking met Nederlanders die zich met veel genoegen in Zuid Frankrijk hebben gevestigd zal in ieder geval niet opgaan.

Het veenbesblauwtje dat van een kouder klimaat houdt zou sneller naar het noorden moeten verhuizen, foto Henk Bosma.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws