Het begin van de herfst was niet gisteren, maar vandaag 22 september

René Alblas

22 September 2021 .

Veel mensen denken dat het begin van de herfst op 21 september valt. Maar dat klopt niet. Grofweg beginnen alle seizoenen op de 21e van de maand (december, maart, juni en september), maar in werkelijkheid ligt dat iets anders.

Zo begint de herfst van 2021 vandaag, op 22 september. En wel om 21.21 uur om precies te zijn. Dit is het moment waarop de zon precies boven de evenaar staat. De nacht en de dag duren dan even lang. Op het zuidelijk halfrond begint op dat tijdstip de lente.

In sommige jaren ligt het begin van de herfst op 22 september, een enkele keer ook op 21 of 24 september. Dit hangt samen met de stand van de zon ten opzichte van de aarde en de schrikkeldagen éénmaal in de vier jaar. Volgend jaar zal de herfst op 23 september beginnen, om 03.04 uur.

Najaarswandelen in Reichswald. Foto: Edwin Giesbers

Meteorologische herfst

De meteorologische herfst begint eerder. Deze is al op 1 september gestart op het noordelijk halfrond. Meteorologen houden van strakke schema’s en werken daarom wereldwijd met hele maanden. De meteorologische winter start op 1 december. Op het zuidelijk halfrond is op 1 september de meteorologische lente begonnen.

Hoe ontstaan de vier seizoenen eigenlijk? Wetenschapper Govert Schilling zocht het uit.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws