Het edelhert komt terug in Brabant

René Alblas

28 October 2015 .

Oorspronkelijk leefden er in heel Nederland edelherten. Maar door de jacht en afname van natuurgebieden verdween deze ‘koning van het woud’ uit de Nederlandse natuur. Op de Veluwe en later in de Oostvaardersplassen zijn de dieren -met succes- geherintroduceerd.
En in de herfst van 2016 wordt daar het Groene Woud in Brabant aan toegevoegd. Het Groene Woud is 75 vierkante kilometer groot en ligt in de driehoek Tilburg, Eindhoven, Den Bosch. Het gebied bestaat uit heide, moerassen, vennen en (natte) bossen. De herintroductie zal plaatsvinden tussen de plaatsen Best en Liempde.
Het edelhert zal als grote planteneter een belangrijke rol vervullen in de natuur van het Groene Woud. Edelherten grazen bij voorkeur in de overgangszones van bos naar open gebied. Door hun graasgedrag zorgen ze ervoor dat onnatuurlijk scherpe perceelranden veranderen in brede overgangszones met een veel grotere biodiversiteit. Natuurlijk is de komst van de edelherten ook goed nieuws voor allerlei toeristische instellingen.
De herintroductie wordt geleid door het Brabants Landschap en Stichting Ark.

Foto: Geert Drogt

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws