Het einde van de statiegeldfles

redactie

11 April 2012 .

In 2015 zal vermoedelijk een einde komen aan het statiegeld op grote plastic flessen. Staatssecretaris Joop Atsma heeft laten weten dat Nederland er in 2015 klaar voor is, maar dan moeten er tegen die tijd nog wel 3500 verzamelbakken zijn geplaatst. Het grote voordeel van het vezramelen in bakken (naast glas en blik) is dat de plastic flessen in hetzelfde afvaltraject kunnen komen als ander plastic afval. Afval dat via de supermarkten wordt verzameld heeft een ander traject en is volgens de staatssecretaris daardoor duurder.

Toch is niet iedereen het eens met deze bewering. Verschillende gemeentes protesteren omdat hun kosten voor afvalverwerking flink zullen gaan stijgen. De grote volumes van de flessen (het is voornamelijk lucht dat je weggooit) spelen hierbij ook een grote rol, er gaan immers relatief weinig plasticflessen in een verzamelbak.

In Frankrijk wordt al heel lang zonder statiegeld verzameld. Je kent van de vakantie misschien wel de soort van voetbaldoelen waarin elke Franse gemeente zijn plastic flessen verzameld. Best een handig systeem waar je 24 uur per dag terecht kunt. Mocht het in Nederland ook zover komen dan stelt Roots voor om ook de naam over te nemen van de Fransen, ‘déchetterie’ klinkt toch veel leuker dan ‘afvalscheidingsplek’?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws