Het gaat beter met de Iberische lynx!

René Alblas

4 February 2017 .

De Iberische lynx, die leeft in Zuid Spanje en Portugal, heeft het moeilijk. Door uitbreiding van landbouwgebieden en de aanleg van wegen loopt het aantal Iberische lynxen al een tijd terug. Het WNF is een aantal jaren geleden begonnen met een herintroductieprogramma.

En dat blijkt goed te werken! Tussen 2006 en 2016 is het aantal gestegen van een schamele 177 naar 475 exemplaren! Er is extra reden tot vreugde omdat in 2016 voor het eerst in alle vier de herintroductiegebieden (drie in Zuid Spanje en één in Portugal) de lynxen zich hebben voortgeplant.

Aanrijdingen zijn nu de grootste doodsoorzaak voor de Iberische lynx. In 2016 zijn er 15 dieren doodgereden. Het WNF werkt aan preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden. Het aantal beschikbare konijnen (voornaamste prooidier) is ook een belangrijke factor. In 2013 en 2014 waren er minder konijnen en dat bleek direct invloed te hebben op de lynxenstand.

Het gaat dus beter, maar dat wil niet zeggen dat het gevaar van uitsterven niet meer bestaat.  Op de Rode Lijst is het dier van de categorie “ernstig bedreigd” naar “bedreigd” opgeschoven. Maar met de successen van de afgelopen jaren is er reden voor optimisme!

Lees ook dit artikel dat Fanny Glazenburg vorig jaar schreef, naar aanleiding van een uitzetting (met filmpje).

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws