Het geheim van een goede coverfoto

René Alblas

19 december 2014 .

De Rootscover van december. Een kek vogeltje dat communiceert.

DOOR: RENÉ ALBLAS

Het is de droom van menig natuurfotograaf, amateur of prof: op de cover staan van een natuurtijdschrift. Bijvoorbeeld Roots. Maar hoe werkt dat nou en welke criteria hanteren ze daar bij zo’n redactie?

Natuurlijk is er een aantal basisvoorwaarden waaraan een coverfoto moet voldoen. Hij moet technisch in orde zijn: scherpte, licht, kleuren, resolutie en bij voorkeur staand.

Tot zover is het nog vrij objectief te meten. Maar daarna begint er een spel van allerlei emotionele en subjectieve afwegingen.

Past een foto goed in het seizoen?  Soms is dat simpel: december, dan doen we lekker iets met sneeuw, maar in februari is dat lastiger; iedereen is al sneeuwmoe, dus moet er iets winters komen dat toch al een beetje naar het voorjaar ruikt.

En dan komt de belangrijkste factor: is er een klik met de foto? Communiceert de foto? Op de Rootscover staan heel vaak dieren, kijkt een dier je aan dan is dat vaak een pré.

Als het om een dier gaat, welk dier scoort goed en welke minder? Het engelse natuurblad BBC wildlife toont minstens één keer per jaar een vos op hun cover. Zij weten blijkbaar dat Britten vallen voor vossen.

Roots brengt regelmatig vogels op de cover. De vraag is dan, welke vogel? Een lief klein vogeltje? (of is dat te vrouwelijk) of een stoere roofvogel? (of is dat te mannelijk). Lief en toch een beetje stoer is dan de beste oplossing. Af en toe kiezen we voor een bloem in plaats van een dier op de cover. Maar hoe krijg je daar een klik mee? Felle kleuren en interessante vormen moeten dan het werk doen.

En dan is er ook nog de creatieve factor. Om nog even bij het vogeltje te blijven: die pimpelmees op een takje kennen we nu wel. Is er een iets originelere invalshoek? Maar het moet natuurlijk wel herkenbaar blijven.

Uiteindelijk blijft covers maken mensenwerk. De ene keer lukt het beter dan de andere. Ik vind zelf de cover van het januarinummer erg goed gelukt. Een lekker eigenwijs vogeltje in een mooie dynamische houding met een toefje sneeuw. Deze foto won de derde plaats in de Foto van de Maand wedstrijd. Waarom staat nummer 1 (of 2) dan niet op de cover?


De (schitterende) nummer 1 is niet een echte coverfoto, want de pimpelmees is vooral met zichzelf bezig, hij communiceert niet voldoende. En de nummer 2 valt om technische redenen al af: een panoramaformaat.

Heb jij ook zo je ideeën over een goede coverfoto? Vanaf zondag 21 december houdt Roots de Cover van het Jaar verkiezing op Facebook. Je kunt dan kiezen voor jouw favoriete Rootscover van 2014. We zijn benieuwd!

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie