Het hele strand schoon, tijdens de Beach Cleanup 2019

René Alblas

11 July 2019 .

In augustus is het weer tijd voor de jaarlijkse Beach Cleanup, georganiseerd door Stichting De Noordzee. En iedereen kan daar aan mee doen. De landelijke schoonmaakactie gaat op 1 augustus van start op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog. In twee weken tijd werken de Cleanup teams naar elkaar toe. En zo ontmoeten zij elkaar op 15 augustus op het strand van Zandvoort.

Eerdere resultaten

Tijdens de editie van 2018 werd in ruim twee weken tijd 11.163 kilo afval van het strand gehaald. Er was tijdens dat jaar speciale aandacht voor ballonresten, een veel gevonden afvalitem op de stranden. Zo werden ruim 4.896 ballonresten opgeruimd. Tijdens de filteretappe van acht kilometer strand tussen Hoek van Holland en Monster ruimden de vrijwilligers bijna 15.000 sigarettenpeuken op. In 2017 haalde Stichting De Noordzee samen met 2.748 vrijwilligers 14.929 kilo afval van de stranden. Dit verschil kan onder andere komen door meer of minder wind, de zeestromen, de hoeveelheid badgasten en andere schoonmaakacties.

31 Etappes

De tour is in 31 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Als je ook mee wilt helpen kijk dan Beachcleanuptour.nl. Hier staan alle etappes en bijbehorende informatie zoals de datum, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Ook krijg je informatie over bijzondere activiteiten zoals de hondenetappe, speciale fitnessetappe en het eindfeest. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten.

De belangstelling voor de cleanup is dit jaar erg groot. Zo zijn de meeste etappes inmiddels al volgeboekt. Er zijn op dit moment nog plaatsen vrij op de Waddeneilanden. Er kunnen door annuleringen ook nog plekken vrijkomen op andere etappes. Dus hou de site in de gaten!

Hoofdsponsor van deze Cleanup Tour is Boskalis. Het personeel van dit bedrijf heeft op een speciale cleanup-familiedag begin juli al 280 kilo rommel opgeruimd.

Foto: Bokalis Beach Cleanup

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws