Hoe een forel de wapiti bedreigt

redactie

17 May 2013 .

Het gaat niet goed met de wapiti (een soort edelhert) in het nationaal park Yellowstone. Doorgaans is de mens schuldig bij zo’n achteruitgang en dat is ook hier het geval maar dan wel met een bijzondere omweg.

In de jaren 80 van de vorige eeuw is (op illegale wijze) de ‪Amerikaanse meerforel‬ geïntroduceerd in de meren van dit park. Dit tamelijk vraatzuchtige dier is een grote vijand van de inheemse roodkeelforel. Deze inheemse soort is de afgelopen decennia bijna volledig verdrongen (en ook opgegeten) door de indringer.

De grizzlyberen in Yellowstone hebben twee belangrijke prooien op hun dagelijkse menu staan: de wapiti en de roodkeelforel. De beren hebben geen interesse in de Amerikaanse meerforel. Omdat er nog maar zo weinig oorspronkelijke forellen over zijn is de wapiti een veel grotere rol gaan spelen in het menu van de grizzlys. Het gevolg: een flinke bedreiging voor het voortbestaan van de wapitis.

Werd er in de vorige eeuw zo’n 12% van de jaarlijkse jonge wapiti-aanwas opgegeten door de beren, afgelopen jaar was dat 40%.

Door de enorme hoeveelheid Amerikaanse meerforellen is deze tendens moeilijk om te keren. Wel wordt er in andere Amerikaanse natuurgebieden extra opgelet om nieuwe vestigingen van  de vraatzuchtige indringer te voorkomen.

 

Op de foto’s: de bedreigde roodkeelforel en wapiti800px-Yellowstone_Cutthroat_Trout800px-Wapiti

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws