Hoe paars wordt de heide dit jaar?

René Alblas

9 August 2018 .

2018 Wordt een slecht jaar voor de heide. Door de koude vorstperiode in februari hadden de heideplanten al een achterstand opgelopen. De extreme droogte van de afgelopen periode heeft de planten nog verder verzwakt. Op sommige heidevelden is op dit moment de hoofdkleur grijsbruin in plaats van paars.

Verschillende Rootslezers hebben de afgelopen week hun heidewaarnemeningen doorgegeven. En daaruit blijkt dat niet alles even bruin is. De luchtfoto die Peter de Jong stuurde van de Ermelose heide, toont een dorre boel.

Ook het heideveld dat Nina de Vries bezocht was dor, de prachtige kommavlinder kon er weinig nectar vinden.

Ook kregen we meldingen van de Sallandse heuvelrug waar zo’n 80% verdord is. En van de Kalmthoutse heide komen berichten van volledig verdorde velden.

Maar de heide tussen Maarn en Doorn blijkt toch nog wel voorzichtig paars te kleuren, zoals te zien is op deze foto van Wilma Zaalberg.

Is het erg?

Natuurlijk zien die bruine velden er niet leuk uit voor de wandelaars en natuurfotografen. En voor insecten, zoals bijen en diverse vlindersoorten, is het desastreus.

Maar voor de planten zelf is het vaak niet zo erg. Veel planten lopen nu aan de onderkant al weer een beetje uit. En als er de komende weken nog wat regen valt zullen er nog veel meer planten uitlopen aan de onderzijde. Daarmee is deze augustusmaand niet meer gered, maar volgend jaar kan het zomaar weer een topheidejaar worden!

 

Foto bovenaan: Een foto van vorig jaar, zo mooi zal de heide dit jaar niet kleuren (Nancy Carels)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws