Hoeveel gras eet de grauwe gans per dag?

René Alblas

19 February 2018 .

De grauwe gans is de meest voorkomende ganzensoort van Nederland. Ze zijn regelmatig in het nieuws omdat ze door hun vreetgedrag sommige boeren tot wanhoop drijven. Maar hoeveel eet zo’n  gans nou eigenlijk?

De hoeveelheid verschilt een beetje per gans, maar van de grauwe gans is bekend dat die gemiddeld 500 gram vers gras per dag verorbert. In de winter vormen opgegraven knollen en zetmeelrijke ondergrondse wortel- en stengeldelen van diverse plantensoorten, zoals zeebies, zeeaster, riet en lisdodde, een belangrijke voedselbron.

In het voorjaar en in de zomer vormen groene delen van planten zoals grassen, riet en granen een belangrijke voedselbron. Wat later in het seizoen worden ook graszaden uit de aren opgpeuzeld. In de ruiperiode (late zomer) hebben ganzen veel eiwit nodig. In deze periode eten ze daarom ook voedsel met een hoog eiwitgehalte, met name korte grasvegetaties. 

Deeltrekker

De grauwe gans is een zogenaamde deeltrekker. Sommige vogels trekken weg, andere blijven de hele winter in het broedgebied. In Nederland overwinteren grauwe ganzen uit Noord-Europa.

Deze gans is  75 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 4 kilo.

grauwe gans

Grauwe gans met jong. Foto: Conny-Schotanus

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws