Hoge temperaturen: de natuur loopt nog steeds 14 dagen voor

René Alblas

4 February 2019 .

Een paar weken geleden meldden we dat de hoge temperaturen deze winter ervoor hadden gezorgd dat de natuur een maand voor liep. De gemiddelde temperatuur in december was 6,1 graden en daardoor kwamen diverse planten zoals de hazelaar al snel in bloei.

3,5 graden gemiddeld

De afgelopen sneeuwrijke weken hebben een rem op de voorsprong geplaatst. Maar inmiddels lopen de temperaturen weer op en blijkt de natuur nog steeds zo’n 14 dagen voor te liggen op haar eigen gemiddelde. De maand januari had volgens het KNMI een gemiddelde temperatuur van 3,5°C. Dit is 0,4°C hoger dan het huidige gemiddelde. Overigens is dat gemiddelde ook aan verandering onderhevig. Dat wordt namelijk vastgesteld aan de hand van de afgelopen 30 jaar. Zo lag in 1970 de gemiddelde temperatuur in januari nog op 1,1°C.

Gele kornoelje, foto: FocusMeus

Gele kornoelje

In de eerste helft van januari lieten op diverse plekken in Nederland de sneeuwklokjes zich al zien, en kwamen de eerste hazelaars al in bloei. Dit zal de komende weken in hoop tempo doorgaan. Ook de gele kornoelje, nog zo’n voorlente-bloeier, zal binnenkort in de knop schieten. Bij Natuurkalender.nl verwachten ze de grootste bloeipiek van deze struik op 23 februari. Vijftig jaar geleden lag deze piek nog rond 13 maart.

De eerder voorspelde hoge pollenconcentratie van de hazelaar is er niet gekomen. Door vorstschade aan de katjes zijn er minder pollen. Dat lijkt goed nieuws voor hooikoortspatiënten. Maar de elsenkatjes hebben veel minder vorstschade opgelopen en zullen de komende twee weken daarom wel volop pollen af gaan geven.

Hazelaar, foto: Cees Snel

Growapp

Wil je nog meer van dit soort gegevens en op de voet volgen wat er gebeurt in de natuur? Kijk dan eens op de site www.growapp.today

Foto bovenaan: Vera van der Waal

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws