Hollandse Duinen, een nieuw nationaal park

René Alblas

16 September 2016 .

Nederland krijgt er een nieuw nationaal park bij: Hollandse Duinen. Het gaat om het duingebied van Zuid Holland tussen Hoek van Holland en Langevelderslag. Een gebied met een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante kilometer (43 kilometer lang, 8,5 kilometer breed). Een aantal waardevolle Natura 2000 gebieden zoals Meijendel en Berkheide, Coepelduynen en De Blink zullen deel gaan uitmaken van het nieuwe park.

Het zogenaamde bidbook, een rapport waarin alle toekomstplannen voor dit gebied beschreven staan, is donderdag aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken.

Het samenvoegen van de verschillende duinnatuurgebieden tot één nationaal park heeft als voordeel dat de natuurkwaliteit van het gebied nog beter beschermd kan worden. En dat tegelijkertijd ook de -duurzame- toeristische functie kan worden versterkt.

Meer info over het nieuwe nationale park Hollandse Duinen vind je hier.

De komende drie jaar zullen besteed worden aan de oprichting van het nieuwe nationale park. Met Hollandse Duinen erbij telt Nederland dan 21 nationale parken, plus nog 5 nationale parken op de Antillen.

Nationaal Park Veluwezoom is het oudste park, het is opgericht in 1930.

structuur

Foto: Maura Klumper

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws