Hotspots gehakkelde aurelia

Adinda van Kuijk

9 March 2020 .

Gehakkelde aurelia

Zodra de zon tevoorschijn piept en het iets warmer wordt, vliegt de gehakkelde aurelia weer rond. Het is een prachtig schouwspel als het mannetje een vrouwtje probeert te versieren, want ze dansen in lucht om elkaar heen. Waar vind je ze? Wij delen twee hotspots met je.

Amstelpark (Noord-Holland)

Het Amstelpark in Amsterdam bestaat officieel alweer een jaar of vijftig. Het park ontstond dankzij de Floriade in 1972. Daarvoor behoorde een deel tot de hofstede Amstelrust, vroeger gelegen in het kalme buitengebied van Amsterdam. Rustig is het rondom het park al lang niet meer, maar eenmaal binnen kun je er volop genieten van de vlinders. Er is zelfs een soort vlindertuin aangelegd, met veel bloemen. Ook zijn er wat brandnetels hier en daar. Daarom voelt de gehakkelde aurelia zich er thuis. Met enig geluk zie je de vlinder zelfs buiten de vlindertuin.

  • Waar: hoofdingang bij het rosarium of ingang rode brug (beide aan de Europaboulevard), volg de bordjes naar de vlindertuin.
  • Ook te zien: dagpauwoog, atalanta, citroenvlinder en rododendrons.
  • Horeca: pannenkoekenrestaurant De Hop 2.0 (pcdehop.nl) of Rosarium (Amstelpark.info).
Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia

Dishoek en Klein Valkenisse (Zeeland)

Net achter de duinrand, op de grens van het bos en de graslandjes, speurt natuurfotograaf Marcel Klootwijk graag naar vlinders. In het vroege voorjaar komt hij dan meestal ook de gehakkelde aurelia tegen. “Vaak zijn ze met zijn tweetjes of drietjes. Een mooi gezicht, hoor! En als ik dan ook nog de vrij zeldzame grote vos zie, word ik helemaal blij!”

  • Waar: parkeer aan het eind van de Strandweg (tussen Dishoek en Valkenisse), bij coördinaat 51.479, 3.520.
  • Ook te zien: grote vos, oranjetipje, bont zandoogje, witjes en diverse vogels, zoals tjiftjaf en zwartkop.
  • Horeca: Hof Aan Zee, Strandweg 15 in Koudekerke (hofaanzet.nl).

Wil je meer hotspots van de gehakkelde aurelia zien? Je vindt ze in ons maartnummer dat nu in de winkels ligt. Of je bestelt ‘m hier.

Wil je trouwens de gehakkelde aurelia nectar zien eten? Dat kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws