Het hazenpootje: 2 hotspots

Marloes Blom

12 oktober 2023 .

hazenpootje

Rank, teer en harig als de poot van een jong haasje. Zo ziet het hazenpootje eruit. Je kunt meestal nog tot en met november van dit paddenstoeltje genieten. In Roots oktober tippen we 5 hotspots, online delen we vast deze 2 in Zuid- en Noord-Holland.

1 Landgoed Oud-Poelgeest (Zuid-Holland)

Op landgoed Oud­Poelgeest wemelt het van de hazenpootjes op het terras van het kasteelrestaurant. Daar liggen namelijk houtsnippers. “Ook elders in het park zie ik altijd veel paddenstoelen”, vertelt Jeroen Schuit van de Stichting Erfgoed Oud­Poelgeest. “Het huidige landgoed stamt uit de 17e eeuw. Destijds is het aangelegd met een symmetrische tuin, die later door professor Boerhave is aangepast. Al bleef de vakkenstructuur, waarin hij zijn zaden kwijt kon. Dik twee eeuwen geleden is het landgoed veranderd in een Engelse landschapstuin en dat vormt nu nog steeds de basis. Na de Tweede Wereldoorlog waren er weinig bomen over, maar er is flink herplant. Wij trachten het kleinere hak­ en snoeiafval zoveel mogelijk te laten liggen voor de fauna. Dat helpt ook de paddenstoelen. Het park is populair bij bezoekers en experts. Vanuit de Universiteit Leiden en Naturalis krijgen we deskundigen op bezoek die naar paddenstoelen op zoek zijn. In Naturalis bevindt zich zelfs een geprepareerde boomstam met paddenstoeltjes uit ons park.”
Waar: landgoed Oud­Poelgeest, Poelgeesterweg 1 in Oegstgeest
Ook te zien: vliegenzwam, bultzwam, anemoonbekerzwam, tulpenboom (derde generatie) van Boerhaave
Horeca: gelijknamige restaurant in het kasteel, kasteeloudpoelgeest.com

hazenpootje
Meestal kun je tot en met november van het hazenpootje genieten. Foto: Lia van Looij
De anemoonbekerzwam. Foto: Getty Images

2 Begraafplaats Kleverlaan (Noord-Holland)

Begraafplaats Kleverlaan is de oudste begraafplaats van Haarlem. Onder anderen schrijver en schilder Jacobus van Looy en schaatskampioen Jaap Eden zijn hier ter aarde besteld. De begraafplaats is al sinds 1832 in gebruik. “Het is een fantastische plek: je vindt er een monumentale tienarmige witte esdoorn en ruim 100 jaar oude beuken”, aldus Lia van Looij, eindredacteur bij Roots en enthousiast macrofotograaf. “In mijn zoektocht naar hazenpootjes kwam ik via via hier terecht. En daar stonden ze, in een bedje van houtsnippers. Het waren er wel honderd!” Het hazenpootje is een zeer algemene paddenstoel en groeit in groepjes, op houtafval in bossen, maar ook in parken waar houtsnippers uitgestrooid zijn. “Dat ik daar languit op het pad lag om de hazenpootjes te fotograferen, leverde heel wat opgetrokken wenkbrauwen en een enkele bezorgde blik op, maar wie goed keek naar wat er te zien was, werd verrast door dit sierlijke paddenstoeltje met zijn fragiele, witte steeltje.”
Waar: Algemene Begraafplaats Kleverlaan, tegenover de Cronjé Parkeergarage in Haarlem.
Ook te zien: herfsttijloos, reuzenzwam, beukenrussula, monumentale tienarmige witte esdoorn (en 15 rijksmonumenten).
Horeca: Lunch & Co in Haarlem, lunchenco.nl.

De reuzenzwam. Foto: Getty Images 

Let op
Zelf paddenstoelen plukken om op te eten is niet altijd een goed idee, maar als je het hazenpootje wilt bereiden kom je sowieso van een koude kermis thuis. Het paddenstoeltje is daarvoor te fragiel en de plaatjes vervloeien heel snel tot inkt, wat een hoop viezigheid geeft.

What’s in a name?
De Latijnse naam van het hazenpootje zet je op het verkeerde been. Coprinus is Grieks voor ontlasting en verwijst naar paddenstoelen die op mest groeien. Maar dat klopt niet voor deze soort en wel voor diverse andere zwammen die inkt produceren. Het tweede deel van de naam (lagopus) is logischer: lagos betekent haas en pous voet. Als het hazenpootje nog maar kort boven de grond is, kun je met enige fantasie denken aan het pootje van een haas.

Tekst: Monique van Klaveren
Foto bovenaan: Lia van Looij

De andere 3 hotspots vind je in Roots oktober, nu te koop in de winkel en eenvoudig online te bestellen via de webshop.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Meer lezen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws