8 Nederlandse stranden met Groene Strand Wimpel

Marloes Blom

19 September 2022 .

Het Groene Strand

Een schelpenbank

Woensdag 21 september ontvangen acht Nederlandse stranden een ‘Groene Strand Wimpel’ namens project Het Groene Strand. Op die stranden wordt de natuur goed bewaakt en beheerd – essentieel voor de biodiversiteit.

Het Groene Strand: (meer) natuur(beleving) op het strand

Project Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON en Vogelbescherming Nederland, en wordt financieel gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Gemeenschappelijk doel: de natuur en natuurbeleving terugbrengen op de Nederlandse stranden – de biodiversiteit bewaken. Enorm hard nodig, gezien de miljoen strandgangers die de Hollandse stranden elk jaar bezoeken. Zéker in de afgelopen lange, hete zomer. Het Groene Strand zet in op deze drie pijlers, om groene(re) stranden te realiseren en behouden.

groene strand
Een zandduintje op zandvlakte de Hors (Texel). Foto: Ronald van Wijk

8x Groene Stranden

In 2021 werden de eerste drie Groene Strand Wimpels uitgereikt aan Goeree Overflakkee (Zuid-Holland), Camperduin (Noord-Holland) en Oranjezon (Zeeland). Dankzij actieve strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het op deze stranden gelukt om meer ruimte voor natuur te creëren. Deze drie stranden behouden hun Groene Wimpels – niet voor niets werd Goeree Overflakkee dit jaar ook uitgeroepen tot Schoonste Strand van Nederland.

Zowel Goeree Overflakkee als Veere legt dit jaar hun groene lat hoger en vroeg voor een tweede strand binnen hun gemeente een Groene Strand Wimpel aan. Vijf nieuwe stranden deden een aanvraag voor een Groene Strand Wimpel. Deze drie krijgen ‘m:

1. Heemskerk in gemeente Heemskerk
2. Verklikkerstrand in gemeente Schouwe Duivenland – check deze mooie, schone wandelroute
3. Slikken van Voorne in gemeente Westvoorne

groene strand
Een prachtige heremietkreeft. Foto: Het Groene Strand

Zelf de handen uit de mouwen voor groene stranden

Hier lees je inspirerende verhalen van mensen die zich al inzetten voor Groene Stranden. Wil je als particulier of bedrijf ook bijdragen aan groene stranden? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Het Groene Strand, of geef je op als vrijwilliger. Meer daarover lees je op hetgroenestrand.nl/doe-mee. Om nog even te weten waar je het voor doet: met deze zoekkaart van het Groene Strand ontdek je de verschillende planten en -dieren die op de stranden leven.
Die van dit jaar is net geweest, maar wellicht kun je volgende zomer meedoen aan de Beach Cleanup Tour. Met duizenden vrijwilligers wordt dan in 30 etappes de héle Noordzeekust opgeruimd. Maar strandjutten en opruimen kun je natuurlijk jaarrond doen; grondstofjutters doen dat al sinds 2016 langs de Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse kust. Initiatiefnemer Noortje Schrauwen nam Roots-journalist Anne Bonthuis mee op juttocht in Scheveningen.

Foto bovenaan: Nico van Kappel
Bron: Het Groene Strand

Meer lezen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws