In de ban van mieren

Adinda van Kuijk

7 April 2020 .

In de rubriek In de ban van… komen mensen aan het woord die een bijzondere fascinatie hebben voor één speciaal aspect van de natuur. In het aprilnummer praten we met mierenfan Witte Groothuis.

Jitte Groothuis, mierenliefhebber en -onderzoeker, vertelt over zijn passie voor deze ijzersterkte insecten. ‘Als de meerderheid het de goede kant vindt, gaat het die kant op’.

Beeld: Pixabay

Beneden merk je er niets van, maar in de werkkamer boven ons heeft zich een ramp voltrokken. Ongeveer 100.000 exotische bladsnijmieren zijn uit hun koloniehuis ontsnapt. “Net nu”, verzucht Witte Groothuis. “Héél even dacht ik dat ik ze maar niet moest laten zien. Het kamertje was al een rommel omdat de mierenkolonie gaat verhuizen. Maar nu is het pas echt verschrikkelijk. Alleen als je belooft dat je niet over de rommel schrijft mag je naar binnen.” De rommel valt mee. Maar de mieren kruipen inderdaad óveral. Als ik bang ben dat ik ze vertrap, zegt Jitte: “Ze kunnen veel hebben. Een pootje kunnen ze missen, één antenne ook. Bovendien telt het individu niet voor mieren. Een individu, dat is zo antropomorf. In het mierendenken is alles erop gericht om de groep, de kolonie, in stand te houden. Daarom zijn er zoveel.”

Je leest het hele artikel in het Roots aprilnummer. Heb je deze editie nog niet in huis? Je bestelt ‘m hier en de verzendkosten zijn gratis. Gebruik hiervoor de code ‘gratis’.

Foto header: Pixabay

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws