Insect van het jaar 2022

Paul Bohre

22 March 2022 .

Tot 9 april kun je stemmen op vijf bijzondere Nederlandse insecten. Wat wordt het insect van het jaar 2022, de kikkerbillenbijter of de veenmol? Elke soort is geadopteerd door een bekende Nederlander die zijn of haar soort promoot. De organisatoren hopen dat deze insecten zo meer bekendheid en waardering krijgen. En de stemmers kunnen leuke prijzen winnen.

Op de shortlist staan vijf soorten insecten die geselecteerd zijn omdat er iets leuks en interessants over te vertellen valt. Zo is er het zanddakje, een kokerjuffer die een huisje maakt van aan elkaar gesponnen zandkorrels. Deze soort heeft journalist, columnist en schrijver Sheila Sitalsing als ambassadeur. De waterschorpioen is geadopteerd door cabaretier Pieter Derks. Een beestje met flinke grijparmen en een omhooggerichte staart die dienstdoet als snorkel.

 

Kikkerbillenbijter

Schrijver en columnist Asha ten Broeke is ambassadeur van de kikkerbillenbijter. Deze mug eet bloed van de kikker die haar juist wil eten. Schrijver Peter Middendorp neemt het – hoe kan het ook anders – op voor het groot schrijvertje. Dit is een zwemmende kever die in tweeën gespleten ogen heeft, waardoor hij tegelijk boven als onder water kan kijken. En natuurlijk mag de imposante veenmol niet ontbreken in het lijstje. Dit bizarre beestje ziet er uit als een buitenaarts monster vanwege de graafklauwen, zingt en heeft moederlijke broedzorg. Hij is geadopteerd door radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven.

 

Insect van het jaar 2022

Larve van de kikkerbillenbijter. Foto Anders Lindström

Insect van het jaar 2022

Mensen die hun stem uitbrengen maken kans op een bijzondere prijs: samen op excursie met een van de bekende Nederlanders en een ervaren entomoloog om het winnende insect te gaan zoeken. Daarnaast worden onder de stemmers twee gesigneerde exemplaren verloot van het boek Insectenrijk van Aglaia Bouma.

 

Uitslag

De uitslag volgt op zaterdag 9 april via websites van de organiserende partijen, in media-uitingen van de ambassadeur van de winnende soort en op radio en televisie. De bedoeling is dat Insect van het jaar meehelpt aan meer waardering van insecten bij en het algemene publiek.

 

Insect van het jaar 2022

De kikkerbillenbijter in actie op een boomkikker. Foto Sonja en Lex

Aandacht voor fascinerende beestjes

De verkiezing tot Insect van het jaar wordt georganiseerd door stichting Taxon Foundation, i.s.m. EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging. Deze organisaties streven ernaar te laten zien hoe belangrijk en fascinerend insecten zijn. En dan niet alleen bekende groepen als dagvlinders en bijen, maar nadrukkelijk ook insecten die letterlijk over het hoofd worden gezien. Door deze verkiezing in het leven te roepen, willen de organisaties dit kleine gedierte op een positieve manier voor het voetlicht brengen.

 

Weetje

De roep van een veenmol lijkt heel erg op dat van de nachtzwaluw!

De foto bovenaan van de veenmol is van Aglaia Bouma.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws