Vogelteldag 2019: spreeuw op één

Marloes Blom

9 October 2019 .

spreeuwen

Vogelbescherming organiseerde alweer voor de 24e keer de internationale vogelteldag ‘Euro Birdwatch’- zaterdag 5 oktober. In heel Europa gingen vogelaars naar buiten om de najaarstrek in kaart te brengen. Hier de uitslag!

De najaarstrek geteld: 160 telposten

In oktober komt de vogeltrek altijd goed op gang. Vogels uit het noorden en oosten van Europa reizen af naar Nederland. Een deel daarvan blijft hier tijdens de winter. De rest trekt verder naar warmere oorden, samen met vogels die in ons land gebroed hebben. Door het heldere weer was de najaarstrek zaterdag tijdens de vogelteldag goed te zien. De ‘oogst’ van de 160 telposten: wel 566.813 vogels, verdeeld over 208 soorten.

De uitslag

Dit jaar eindigde de spreeuw op de eerste plaats, met 159.905 vogels in totaal. De meesten hiervan komen uit Scandinavië en Oost-Europa. Een deel van deze spreeuwen vliegt nog verder naar Groot-Brittannië en Frankrijk om daar de winter door te brengen. De echte piek van de spreeuwentrek komt nog, vaak rond eind oktober. Dat is ook de tijd van het jaar dat de spreeuwenwolken in de schemering te zien.

Ook de trek van de kolganzen komt op gang, wat terug te zien is in de uitslag. Veel van deze ganzen zijn afkomstig uit de toendra’s in Siberië, waar ze hun jongen hebben grootgebracht. Tot maart blijven de kolganzen nog in Nederland.

spreeuwen

Gaaieninvasie

Opvallend is ook het aantal geziene gaaien. De gaai eindigt opvallend op de 10e plek. Dit jaar is sprake van een invasiejaar van gaaien, het gevolg van een goed broedseizoen in het Noorden en Oosten van Europa in combinatie met weinig voedsel daar.

gaai

Top 10 2019

  1. spreeuw 159.905
  2. kolgans 69.497
  3. vink 54.344
  4. sijs 47.026
  5. zanglijster 31.922
  6. kokmeeuw 21.920
  7. graspieper 19.081
  8. koperwiek 16.848
  9. grauwe gans 15.533
  10. gaai 14.331

Nog niet alle telposten hebben hun gegevens van de vogelteldag ingevuld. De aantallen zijn hier te volgen.

Bijzondere waarnemingen

Ook dit jaar werden er weer veel bijzondere soorten gezien: een steppekiekendief, twee buidelmezen, veertien visarenden, zes velduilen, een roodpootvalk, drie morinelplevieren, een Siberische boompieper, drie roodkeelpiepers, acht bladkoningen, drie Europese kanaries, drie ortolanen, en negen grote piepers. Heel bijzonder is de zeer zeldzame blauwstaart, die bij telpost De Vulkaan in de duinen bij Den Haag werd gezien.

De gegevens zijn verzameld in samenwerking met www.trektellen.nl. Dit jaar doen er in heel Europa en Centraal-Azië ruim 40 landen mee. Alle gegevens van Europa worden verzameld door de partner van Vogelbescherming in Slowakije.

Meer spreeuwen

Lees meer over de spreeuwen en de prachtige spreeuwenwolken.

BRON & MEER LEZEN: Vogelbescherming Nederland
BEELDEN: PIXABAY


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws