Het filmpje van een kajakker die begin dit jaar voor de Chileense kust werd opgeslokt en uitgespuugd door een bultrug ging viraal. Maar is een bultrug eigenlijk gevaarlijk? En waar leven bultruggen – en waarvan; wat eet een bultrug zoal? Roots zet het op een rijtje.
Is een bultrug gevaarlijk?
Half februari 2025 werd een 24-jarige kajakker voor de kust van Chili door een bultrug opgeslokt en direct weer uitgespuugd. Dat is echt gebeurd, maar deze bultrug, die een bootje met toeristen lijkt te verorberen, springt voor de boot uit het water. Een mens doorslikken lukt bultruggen niet, want hun keelgat is niet groter dan de vuist van een mens.
Dit is het betreffende filmpje waarin een bultrug een kajakker ‘opslokt’.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat eet een bultrug? Plus: de invloed van het klimaat
In de wateren rond de Noord- en Zuidpool eten bultruggen gigantische hoeveelheden krill, kleine garnaalachtige dieren, en kleine vissen die in scholen zwemmen. De beschikbaarheid van krill hangt samen met populatiegroei van bultruggen rond Antarctica, blijkt uit onderzoek. En de hoeveelheid krill hangt, naast menselijke visserij, weer vooral samen met de hoeveelheid ijs – en dus met klimaatopwarming.
Waar leven bultruggen?
Naar schatting zijn er wereldwijd tussen de 80.000 en 90.000 bultrugwalvissen. Op basis van hun verspreidingsgebied zijn er zo’n 14 populaties bultruggen; de populaties op het noordelijk halfrond hebben bijna allemaal de status ‘in gevaar’ of ‘bedreigd’. Lees hier meer over de opeenstapeling van gevaren voor bultruggen.
Bultruggen kijken in de Azoren
De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan en liggen op ruim 1.350 km van Portugal en Spanje. De eilandengroep is een goede plek om walvissen te spotten. Je kunt verschillende soorten zien. Wie bultruggen wil spotten, moet tussen april en juni een bezoek inplannen, dat zijn dé maanden om ze daar waar te nemen. De migratietijd is dan begonnen, de bultruggen zwemmen dan richting de noordelijke wateren voor voedsel.

Meer lezen
- Bultruggen (als gasten) in de Noordzee – geen reden tot zorgen, zo zit het.
- De maanvis is ontegenzeggelijk één van de vreemdste vissen ter wereld – zo niet de vreemdste. En deze (sub)tropische vis kun je zomaar ook hier treffen. Roots zet 7 weetjes over de wonderlijke maanvis op een rij.
Tekst: Marloes Blom, Paul Böhre, Daniël Mulder
Foto bovenaan: Getty Images