Is Green junkie wel de plant die het milieu gaat redden?

René Alblas

27 april 2018 .

Green junkie (foto WUR)

Er is een speciale kamperfoelie-soort ontwikkeld, de Green junkie, om fijnstof uit de lucht op te nemen. Deze plant met de officiële naam Lonicera ‘green junkie’  groeit en bloeit sinds enkele jaren rond Amsterdam en in de provincie Noord-Brabant. Regelmatig wordt gekeken hoeveel fijnstof deze plant daadwerkelijk opneemt. En er wordt gekeken hoe groot de werkelijke milieuwinst van deze plant is.

Green junkie als fijnstoffilter

In de grote Nederlandse steden in Nederland is een verhoogd fijnstofgehalte. Dat komt onder andere  door het autoverkeer. Om de schadelijke effecten op de gezondheid te verminderen, worden snelwegbermen en geluidswallen beplant. Planten filteren fijnstof, CO2 en andere stoffen uit de lucht. Hiervoor worden planten geselecteerd die extra luchtzuiverende kwaliteiten hebben. Dit zijn vooral planten met grote harige bladen die het hele jaar groen zijn. Deze groene fijnstoffilters dragen zo bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Om hier nog een schepje bovenop te doen is de Lonicera ‘green junkie’ ontwikkeld. De plant wordt zo genoemd omdat hij niet zonder fijnstof kan. Lonicera ‘green junkie’ heeft extra lange haren op de bladen en stengels waardoor de soort twee tot drie maal grotere hoeveelheden fijnstof kan opvangen dan andere harige planten. Een extra effectieve fijnstoffilter dus, die er ook nog leuk uitziet. Een groot deel van de zomer heeft deze kamperfoelie fraaie bloemen en de bladeren zijn het hele jaar groen.

Woekerplanten

De Green junkie is de redder van het milieu, zo lijkt het. Maar er zijn ook negatieve geluiden. FLORON (dat is de natuurorganisatie voor het behoud van de wilde flora van Nederland) waarschuwt voor het onbekende gedrag van dit soort niet-inheemse planten. In het verleden zijn diverse niet-inheemse planten uitgezet in de Nederlandse natuur of in de Nederlandse tuinen, zoals de Amerikaanse vogelkers en Japanse duizendknoop. En deze blijken zo te woekeren in de Nederlandse natuur, dat ze bepaalde inheemse soorten volledig verdringen.

Er zijn ook al voorbeelden bekend van exotische kamperfoeliesoorten die in tuincentra verkocht worden en zich razendsnel vermenigvuldigen in de Nederlandse natuur.

Voorzichtigheid is dus geboden bij de Green junkie en FLORON pleit dan ook voor het inzetten van inheemse soorten als fijnstoffilter.

Green junkie (foto WUR)

 

green junkie

De inheemse wilde kamperfoelie


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws