Jachtopziener geschorst omdat hij geen beertjes wilde doden

René Alblas

10 July 2015 .

In Canada is grote ophef ontstaan rondom een jachtopziener op Vancouvereiland, Bryce Casavant. Een moederbeer was meerdere malen een mobilhome binnengedrongen en dat is in Canada voldoende aanleidng om zo’n beer te doden. Wat ook gebeurd is.
Toen bleven er twee jonge weesbeertjes over die klaarblijkelijk op zoek gingen naar hun moeder en daardoor ook weer in de buurt van dezelfde mobilhome kwamen. Voor de superieuren van Bryce was dit voldoende aanleiding om de jonge beertjes te vangen, te verdoven en vervolgens over te dragen aan Bryce om ze te doden. Dat weigerde hij en bracht de dieren onder bij een dierenarts.
De “jachtopziener met geweten” werd vervolgens geschorst. En toen ontstond er een grote hype rondom de beertjes. Er kwam een handtekeningenactie voor het behoud van de beertjes en de plaatselijke natuurbeschermingsorganisatie North Island Wildlife Recovery Association geeft Bryce gelijk. De weesbeertjes zijn nog zo jong en nog niet verpest (afhankelijk gemaakt van mensen) zodat ze bij terugplaatsing ergens middenin de natuur een goede overlevingskans zouden hebben.
De Canadese milieuminister heeft nu het laatste woord. In afwachting blijven de beertjes bij de dierenarts…

Een filmpje van de weesbeertjes:

Foto: Peter van Wees (niet de beer uit het verhaal, wel in Canada gefotografeerd)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws