Jagers weigeren Veluwse edelherten af te schieten

René Alblas

2 May 2017 .

gewei van edelhert

In het programma Brandpunt is vanavond aandacht voor de edelherten van de Veluwe. Daar dreigt iets helemaal fout te gaan.

Het gaat heel goed met de edelherten op de Veluwe. 15 Jaar geleden is er begonnen met een experiment waarbij er in sommige gebieden niet meer gejaagd werd op het edelhert en er zijn ecoducten aangelegd en hekken verwijderd. En met succes, er zijn meer edelherten dan ooit!

Nu is er een nieuw probleem geboren. Een Veluws edelherten-overschot. De provincie Gelderland heeft daarom de jagers op de Veluwe een enorm jachtquotum opgelegd. Er zouden maar liefst 1889 edelherten afgeschoten moeten worden. En dat terwijl er tot het jaar 2000 maar zo’n 400 tot 600 per jaar werden afgeschoten.

De jagers hebben besloten dit niet te doen. Ze zouden onbeperkte mogelijkheden krijgen om zoveel mogelijk te schieten: de jachtvereniging spreekt van een openluchtslachthuis; jagen bij nacht, dieren lokken met lokvoer, drachtige dieren afschieten en moeders bij kalfjes wegschieten waardoor de kalfjes verhongeren. Ondertussen voert de provincie de druk op de jagers op.

“Waar we nu mee bezig zijn is gekkenwerk”, zegt een anonieme jager vanavond in de uitzending van Brandpunt. In dit programma wordt het Veluwse edelhertendrama uitgebreid behandeld.

Vanavond, 2 mei, NPO2, 20.25 uur, Brandpunt.

Foto: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws