Jan Wolkers prijs 2016: De Grutto

René Alblas

16 October 2016 .

Albert Beinema heeft de Jan Wolkers prijs 2016 gewonnen met zijn boek “De Grutto”. De Jan Wolkers prijs is een prijs voor het beste natuurboek, de uitslag werd zondagochtend bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Karina Wolkers reikte de prijs uit. De prijs is 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek.

In het boek De Grutto beschrijft Beinema de overlevingskansen van de grutto ‘in toegankelijke bewoordingen en een prettig verhalende trant’, aldus de jury. En: ‘Met zijn optimistische slot heeft hij de hoop vleugels gegeven, en daarmee de lezer een beetje opgetild.’ De jury roemde Beintema als ‘hofbiograaf’ van een vogel die steeds minder te zien is in Nederland.

De Grutto behoort tot een reeks ‘vogelmonografieën’ van uitgeverij Atlas Contact. In 2014 won een ander boek uit deze serie – de gierzwaluw van Remco Daalder – de Jan Wolkers Prijs.

Onlangs verscheen in deze reeks ‘De spreeuw’ van Koos Dijksterhuis, je leest hier meer over in de Roots van oktober.

 

Andere nominaties

Voor deze prijs waren 5 boeken genomineerd. Roots redacteur Daniël Mulder tipte twee andere boeken uit dit rijtje in zijn recente blog: ‘Dit is mijn hof’ van Chris de Stoop en ‘Zoektocht naar het paradijs’ van Arita Baaijens.

Grutto’s, foto: Michael van Noort

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws