Japan hervat walvisvangst

redactie

8 September 2014 .

Hoewel er een wereldwijd verbod bestaat op de vangst van walvissen zijn er toch een aantal landen die jaarlijks op jacht gaan. Dat zijn IJsland, Noorwegen en Japan.

Deze landen blijven volhouden dat er alleen gevist wordt op walvissen voor wetenschappelijk onderzoek en dat er geen sprake is van commerciële walvisvangst. Maar dat gelooft eigenlijk niemand. Onlangs is de Japanse walvisvloot weer uitgevaren met als doel tussen nu en eind oktober 51 dwervinvissen te vangen. Het wetenschappelijke doel van dit aantal is volstrekt onduidelijk.

In 2010 heeft Australië Japan voor het Internationaal gerechtshof in Den Haag gesleept. Ook daar werd duidelijk dat Japan de wereld bedriegt en stiekem toch aan commerciële vangst doet. Maar het land kon juridisch niet aangepakt worden.

Toch is er hoop voor de walvissen. Ten eerste lukt het de activisten van Greenpeace en Sea Shepherd steeds beter om de vissers te verjagen van de visgronden en ten tweede neemt de vraag naar walvisvlees jaarlijks af in Japan.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws